Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Saxon – The Eagle Has Landed 40 (Live)
Silver Lining Music
Release datum: 02 augusuts 2019
Tekst: Sjak Roks – 20 juli 2019
“Het een en ander is kwalitatief dusdanig dik in orde is dat de verveling geen moment de kans krijgt om toe te slaan.”
8.5/10

De Britse heavy metal legende Saxon viert zijn veertigjarige jubileum en dat moet natuurlijk op gepaste wijze gevierd worden. Natuurlijk heeft de band in zijn langdurige carrière de nodige klassiekers uitgebracht en met name de beide in 1980 verschenen albums ‘Wheels Of Steel’ en ‘Strong Arm Of The Law’ spreken wat dat betreft tot de verbeelding, maar de ware kracht van de band lag wat mij betreft altijd in hun live-shows. Ik heb de band gedurende hun veertigjarige bestaan de nodige malen zien optreden en elke show was een belevenis op zich. Ook toen de band een meer commerciëlere koers ging varen en matige platen zoals ‘Rock The Nations’ en ‘Destiny’ afleverde, was er absoluut niets aan te merken op hun live-optredens.

Het is dan ook niet meer dan logisch dat men ter gelegenheid van dit jubileum een vervolg uit zou gaan brengen om hun briljante live-albums ‘The Eagle Has Landed’ uit 1982, ‘The Eagle Has Landed Part II’ uit 1996 en ‘The Eagle Has Landed Part III uit 2006. En weet je wat? Laten we de plaat dan heel origineel ‘The Eagle Has Landed 40’ noemen! Feit is wel dat deze nieuwste live-plaat van Saxon maar liefst 40 tracks bevat, verdeeld over een drietal schijfjes, die opgenomen zijn tussen 2007 en 2018. Ondanks het feit dat de opnames over zo’n lange periode zijn uitgesponnen is men er wel in geslaagd om er een consistent geheel van te maken, want geluidstechnisch is er weinig tot geen verschil te bemerken tussen de diverse nummers. Men heeft een mooie mix gecreëerd tussen oude klassiekers zoals ‘Machine Gun’, ‘Dallas 1 PM’, ‘Princess Of The Night’ en ‘747 (Strangers In The Night)’ om er maar een paar te noemen en wat recenter materiaal zoals ‘Battalions Of Steel’, ‘Battering Ram’ en ‘Predator’. De stem van frontman Peter “Biff” Byford heeft nog niets aan kracht verloren en daarmee onderscheidt hij zich toch wel ten opzichte van enkele van zijn generatie-genoten. Het is natuurlijk wel een behoorlijke lange zit om dit in één keer te beluisteren, maar je krijgt in ieder geval wel veel waarde voor je geld. En het dient te worden gezegd dat een en ander kwalitatief dusdanig dik in orde is dat de verveling geen moment de kans krijgt om toe te slaan.

De helaas veel te vroeg overleden “Fast” Eddie Clarke is nog te horen op een toch wel verrassend goede cover van de Motörhead-klassieker ‘Ace Of Spades’, terwijl er verder nog gast-optreden zijn te bewonderen van Phil Campell op het al eerder genoemde ‘747 (Strangers In The Night)’ en de huidige Judas Priest-gitarist Andy Sneap op ’20.000 Ft.’. Saxon heeft in de begin jaren tachtig in sterke mate meegeholpen om de New Wave Of British Heavy Metal prominent op de kaart te zetten, maar is anno 2019 nog steeds een erg sterke live-band waar terdege rekening mee gehouden dient te worden. Deze ‘The Eagle Has Landed 40’ is daar het zeer overtuigende bewijs van…just keep on rockin’, guys!

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.