Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
The Dirty Denims – Raw Denim
Self-released
Release datum: 09 december 2021
“Deze live plaat presenteert de nummers dan ook vaak in een tandje hogere versnelling en inclusief auditief vuurwerk van de muzikanten; vrijuit, vol energie en misschien niet overal foutloos, maar erg lekker en eerlijk.”
8/10
Cor Schilstra  I 09 december 2021

Na een drietal studio albums en een handvol EP’s en singels komt The Dirty Denims met een heuse live plaat. In hun geval is dit zeker geen vreemde stap en een zeer overtuigend visitekaartje. The Dirty Denims is zo’n ultieme live-band, zo’n band die altijd een feestje van een optreden maakt, waar de overtuiging, spelvreugde en energie van het podium spat en waarbij je altijd meegenomen wordt in dat stuk enthousiasme. Deze live plaat presenteert de nummers dan ook vaak in een tandje hogere versnelling en inclusief auditief vuurwerk van de muzikanten; vrijuit, vol energie en misschien niet overal foutloos, maar erg lekker en eerlijk. De stem van Mirjam is een stuk minder op safe, misschien ook iets scheller en met minder fasering (en soms bijna overslaand), maar zeker overtuigend. Ook de klappen van de drumstokken, aanslagen van de bassnaren en de bij vlagen bijna regelrecht uit de bocht schietende solo’s van Jeroen versterken dat energieke live gevoel van deze uitvoeringen. Heerlijk hoe ze met bijvoorbeeld zo’n spanning opbouwend intro inclusief afgeknepen boventoontje aanvangen met ‘Hit Me With Your Best Shot’, maar ook de eindes zijn precies zoals het hoort, met “rammelende” opbouw naar de afslag.

Dit album is opgenomen op tijdens een live middag sessie in Popei te Eindhoven; geen zaal vol publiek voor de optimale wisselwerking, en misschien is dat ook wel een puntje van (minimale) kritiek. Je hoort geen publiek tussen de nummers en ook geen ontwapenende of opzwepende interacties tussen band en publiek. Misschien zou een release van een ander optreden met volle zaal, op (het inmiddels bijna ouderwetse medium) DVD ook een idee geweest zijn, omdat je dan ook de visuele lading van deze band meekrijgt, want dat stuk spelvreugde is ook zeker zichtbaar. Maar wellicht is het persoonlijk bijwonen van een optreden van de band nog wel het meest overtuigend en in dat opzicht is dit een geslaagde release; mensen die de band nog niet live hebben gezien, worden zeker aangezet dit eens te gaan doen en voor de mensen die de live ervaring hebben meegemaakt is het een manier om terug te gaan naar prettige tijden, of uit te kijken naar een volgend optreden.