Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

The Dead Daisies en Spike in 013 Next, Tilburg – 12 november 2023

“De ervaren heren zitten midden in hun “Ressurected tour” en met het nummer met de zelfde naam beginnen de mannen hun poging om de next stage van de 013 omver te blazen”
Een avondje je longen uit je lijf schreeuwen en je nekspieren testen, daar ben ik altijd voor in en vanavond staan er drie bands op het podium waar dat wel bij kan. Dus op naar de kleine knusse zaal van 013 in Tilburg en niet lullen maar brullen. Hieronder het verslag van het live optreden van Insomniun, met In Mourning en Kvaen.
22 november I Tekst: Perry Boleij | fotografie: Hans Lievaart

We beginnen vanavond met een akoestisch optreden van Spike. Op zijn site wordt hij omschreven als “founder of the Quireboys, solo artist, songwriter and storyteller”. Dus dan zou je kunnen weten wie bedoeld wordt. Jonathan Francis Grey,zoals deze meneer echt heet, wordt aardig goed omschreven. Hij staat nu in de hoedanigheid als soloartiest op het podium, maar vertelt tussen neus en lippen door dat hij de Quireboys weer opgericht heeft. Maar vandaag is hij hier om ons op te warmen voor de hoofdact.

Hij begint met een cover van Sarah Beth ‘Raining Whiskey’. Zijn rauwe, raspende stem past wel bij dit soort nummers. Hij roept dat deze tour een drugs en drankvrije tour is, maar als ik hem even bezig zie, dan lijkt dat er niet op. Als je alleen op het podium staat is alle aandacht op jou gericht, maar dat vindt Spike geen probleem. Al zegt hij wel van zich zelf dat hij geen goede gitarist, is maar wel zijn best doet. Ik vind zijn snaarkunsten nog niet eens zo slecht op een paar verkeerde akkoorden na klinkt het wel lekker. De Engelsman speelt 2 nummers van The Quireboys, ‘There She Goes Again’ en  ‘I Don’ t Love You Anymore’. De rest van de nummers zijn covers van onder andere Gary Moore / Phil Lynott, Whitesnake, Frankie Miller  die nummers van onder andere Roy Orbison en Johnny Cash heeft geschreven en Ralph McTell met ‘Streets Of London’ wat door meer dan 200 artiesten is gecoverd. Verder praat Spike heel veel over de mensen die hij kent in de muziekindustrie, dat had van mij wel een beetje minder gemogen. Maar ja, de tekst op zijn site zegt ook “storyteller”… Nou, dat is hij wel. Op zich was het wel leuk om deze meneer een keer zien optreden hij is toch oprichter van een redelijk legendarische band.

Dan de band waar het vanavond allemaal om draait The Dead Daisies. Deze in 2012 in Australië opgerichte band heeft als enig nog origineel lid, oprichter en gitarist David Lowey. Er zijn dus in de jaren een hoop bezettingswisselingen geweest met 2 leden die al een paar keer in de band gezeten hebben, Brian Tichy op drums is nu sinds 2022 weer van de partij. Hij drumde tusendoor voor Whitesnake, Billy Idol, Foreigner, Sass Jordan en Ozzy Osbourne  en zanger John Corabi (die 4 jaar bij Mötley Crüe zat) sinds 2023. Gitarist Doug Aldrich, die mensen misschien kennen van Whitesnake of Dio is er ook weer bij. En dan is er sinds dit jaar een nieuwe bassist, Michael Devin die lang bij Whitesnake zat. Dit zijn toch niet de minste muzikanten. Tel daar bij op dat Glen Hughes (ex Deep Purple) ook de zang en bas in het verleden heeft gedaan en we mogen toch zijdelings wel spreken van een supergroup.

De ervaren heren zitten midden in hun “Ressurected tour” en met het nummer met de zelfde naam beginnen de mannen hun poging om de next stage van de 013 omver te blazen. Om dat te bereiken moet in eerste instantie het geluid goed zijn. Biij de eerste paar nummers hoor ik zanger John Corabi niet boven de muziek uit komen, maar dat komt goed. Als dan het geluid na een paar nummers goed is hebben The Dead Daisies ons als publiek allang ingepakt. Wat is dit lekker zeg, onvervalste hardrock (’n roll). Ze halen alles uit de kast met hun sympathieke uitstraling en geweldige muziek. Met nummers als ‘Rise Up’, ‘Make Some Noise’ (wat het publiek massaal doet) en ‘Born To Fly’ vliegen ze door hun discografie heen. Drummer Brian Tichy heeft een shirt van de Euromast Rotterdam aan en geeft ook nog een hele vette drumsolo. Bassist Michael kennen de heren van Whitesnake, maar John vertelt dat hij hem ongeveer 25 jaar geleden heeft leren kennen. Hij ging op bezoek bij zijn kinderen bij zijn ex vrouw zit daar een halfnaakte vent op de bank (wijzend naar de bassist). “Wie is die vent”, vraagt hij aan zijn ex vrouw. “Oh dat is de poolguy”. maar ze was even vergeten dat ze geen zwembad had. Buiten de humor geven de mannen een goede vette rock and roll show en zoals ik gehoopt had is het omverblazen wel gelukt.  Dus als je de kans krijgt om The Dead Daisies live te aanschouwen, dan zou ik niet te lang nadenken. Gegarandeerd een gave muziekavond. Er komt trouwens een best of album van The Dead Daisies aan, dus hou dat ook zeker in de gaten.

De setlist van vanavond:
1. Ressurected
2. Rise Up
3. Dead And Gone
4. Make Some Noise
5. Miles In Front Of Me
6. Face I Love
7. Unspoken
8. Bustle And Flow
9. Drum Solo
10. Something I Said
11. Lock ‘N’ Load
12. Born To Fly
13. Highway To Hell / Living After Midnight / Heaven And Hell / Smoke On The Water / The Boys Are Back In Town
14. With You And I
15. Fortunate Son (Creedence Clearwater Revival cover)
16. Mexico
17. Midnight Moses (The Sensational Alex Harvey Band cover)
Toegift:
18. Long Way To Go
19. Slide It In (Whitesnake cover)

Social media