Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Sterling Serpent – Sterling Serpent
Ván Records
Release datum: 20 augustus 2019
Tekst: Bart Meijer – 05 augustus 2019
“Als je van neerslachtige muziek houdt in de sfeer van (bijvoorbeeld) Sabbath Assembly dan zul je deze EP heel hard gaan waarderen. ”
8.5/10

Bij het luisteren van deze prachtige EP heb ik regelmatig mijn adem diep ingehaald en gezucht. Het is heel moeilijk om dit album te luisteren en te bedenken dat er zoveel mensen zijn die het dagelijks leven met enorm veel tegenzin beleven. Het is niet dat de boodschap van Sterling Serpent zo opwekkend is, neen, maar het is dat de muziek zo’n fijn, tevreden gevoel geeft dat het haast ondankbaar voelt je neer te leggen bij de ellende die ons dagelijks ten deel valt.

Het is daarom ook apart te noemen dat ik dit onder doom metal schaar, maar geloof me, totdat dark rock een genre is valt dit onder doom. Met leden van onder andere King Dude en Bell Witch is dat geen vreemde aanname, en de nummers zijn dan ook allemaal voorzien van de sobere, vernietigende vocalen die we kennen van King Dude. De heldere, uitgesproken woorden lenen zich uitstekend voor de tragische, verhalende teksten en komen daardoor dubbel zo hard aan. Om dit alles nog heftiger te maken wordt er het etherische stemgeluid van Anne Katherine aan toegevoegd – weemoedig en sterk, een mooi contrast tot het andere, lage stemgeluid.

Sterling Serpent moet het vooral hebben van de stemmen en dat is okay, dat doen ze namelijk bijzonder goed. We horen daarnaast nog piano en ook andere metal instrumenten: bas, gitaar en drum. Echter, deze hebben een lage aanwezigheid, maar wel een belangrijke, omdat ze met hun dissonantie en onverwachte wendingen het geheel fijn aankleden. Als je van neerslachtige muziek houdt in de sfeer van (bijvoorbeeld) Sabbath Assembly dan zul je deze EP heel hard gaan waarderen. ‘Sterling Serpent’ is het luisteren meer dan waard.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.