Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Spirit Adrift – Enlightened In Eternity
Century Media
Release datum: 28 oktober 2020
“Het album druipt werkelijk van de riffjes en riedeltjes waarvan je denkt: “waar heb ik dat eerder gehoord?””
7.8/10
Erik Boter I 14 oktober

Nathan Garrett is een Amerikaanse multi-instrumentalist die met zijn project Spirit Adrift zijn creatieve ei kwijt kan. Garrett speelt gitaar, bas  en toetsen en zingt daarbij ook zelf. De drums laat hij over aan vaste collega Marcus Byrant, maar van een band kun je nog niet spreken.

Voor het geluid maakt dat natuurlijk allemaal niet uit. Garrett neemt alles spoor voor spoor op zodat er op het album toch een homogene sound ontstaat, waardoor je niet in de gaten hebt dat je naar een duo zit te luisteren. Sterker nog, het bandgevoel komt op dit vierde Spirit Adrift album ‘Enlightened In Eternity’ best over. Meer specifiek: het is alsof je naar een band zit te luisteren die in de jaren tachtig in dezelfde zalen stond te spelen als Iron Maiden, Judas Priest, Dio en Queensrÿche.

Dat zijn wel de bands waar Nathan veel naar luisterde, schat ik zo in. Het album druipt werkelijk van de riffjes en riedeltjes waarvan je denkt: ‘waar heb ik dat eerder gehoord?’. De nummers kennen veel dubbele gitaarleads die soms wel erg veel weg hebben van Iron Maiden. Luister maar eens naar de single (en videoclip) ‘Screaming From Beyond’. Op ‘Ride Into The Light’ doen in de coupletten aan Saxon denken en in de drukke gitaarmelodietjes aan een orkest als Dragonforce. ‘Astral Levitation’ klinkt in de basis als een Dio nummer en in de coupletten juist weer aan Queensrÿche. De openingsriff van ‘Cosmic Conquest’ is rechtstreeks geleend van W.A.S.P.’s ‘Wild Child’.

Ondanks de overduidelijke invloeden vind ik dit nieuwe album van Spirit Adrift zeker niet slecht. De nummers hebben wel degelijk een kop en een staart en Garrett is een uitstekende zanger maar ook een prima gitarist. Juist door het aparte stemgeluid van de man hebben de nummers toch wel een eigen signatuur meegekregen. De productie staat als een huis, vooral gitaarduels die Garrett met zichzelf uitvecht klinken geweldig. Liefhebbers van de hiervoor genoemde bands en van jaren tachtig metal in het algemeen kunnen deze nieuwe Spirit Adrift zonder risico’s een luisterbeurt geven.