Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Snail – Fractal Altar
Argonauta Records
Release datum: 30 april 2021
“Als een gestroomlijnde goederentrein banjeren die door je hoofd”
9/10
Bart Meijer I 25 mei 2021

Eén van de redenen dat ik graag muziek luister is omdat het heel krachtig is en energie geeft. Ik ben over het algemeen een erg gelukkig mens, ondanks tegenslagen, een niet altijd makkelijke baan en het bestaan van papieren rietjes. Er zit altijd wel een kek deuntje in mijn hoofd dat een frons in een glimlach omzet of een benarde situatie relativeerbaar maakt. De kleine dingen in het leven worden nog mooier als je de juiste soundtrack op de achtergrond hebt lopen.

Interessant, zul je wellicht denken, maar wat heeft dat met het nieuwste album van Snail te maken? Alles. Het Amerikaanse Snail gaat al een jaar of dertig mee en het is zes jaar geleden dat ze een album uitbrachten. ‘Fractal Altar’ geeft ons acht nieuwe tracks en dat zijn er acht die je waarschijnlijk graag aan je mentale discografie wil toevoegen. Psychedelisch, progressief en stoner zijn termen die naar boven komen, maar Snail kenmerkt zichzelf vooral door hele lome, super relaxte stukken af te wisselen met keizware riffs die soms bijna het stoner-doom genre aantikken. En tracks met bijzonder energieke bas- en gitaarloopjes. Als een gestroomlijnde goederentrein banjeren die door je hoofd.

Er komen een heleboel dingen samen in de nummers op ‘Fractal Altar’ en iets dat sowieso benoemd moet worden zijn de vocalen. Af en toe alleen, maar vaker een harmonie van meerdere stemmen, casual, op een manier dat je gewoon je schouders ophaalt en schijt hebt aan alles. En dat is wat ik bedoel als ik zeg dat dit album alles te maken heeft met wat ik in de eerste alinea beschreef. Als je dit luistert en/of in je hoofd hebt dan is het niet zo zeer dat niks meer uitmaakt, maar eerder dat je het kunt relativeren en lak hebt aan dingen die er niet toe doen.

 

Ik vind het fantastisch als mensen, een band, je met een aantal instrumenten en de expliciete manier waarop de zang ingezet wordt heel erg weten te raken en je mee weten te nemen naar een andere gemoedstoestand. Dat is de kracht van muziek en dat is wat Snail hier doet. Bereid je voor op een moment van totale ontspanning.