Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Cradle Of Filth livestream ‘Dracula Spectacular’ – 12 mei 2021

“Het is bewonderenswaardig dat frontman Dani Filth toch weer een heel sterke band rond zich geformeerd heeft. Die is intussen gegroeid tot een goedgeoliede unit.
Cradle Of Filth kende een gestage opmars in de jaren negentig toen de extremere vormen van metal hun intrede deden. De Engelse band werd vooral met ‘Dusk And Her Embrace’ en Cruelty And The Beast’ razend populair. Merchandising van Dani & co was er in grote getale, het leger fans schafte dit gulzig aan. Ondanks vele bezettingswijzigingen bleef de band populair. Dani Filth staat nog altijd aan het roer en zal deze indoorshow leiden met zijn markante stem en verschijning. Wij nestelden ons voor het scherm op donderdag 12 mei om 23u en kregen een show van 90 minuten.
25 mei 2021 I Tekst: Vera Matthijssens

Tegenwoordig zijn er tal van livestreams te bekijken vanuit de woonkamer, elk met een eigen insteek. Zo hebben we bijvoorbeeld al vooraf opgenomen kunstwerkjes bekeken waar de nodige voorbereiding aan vooraf gegaan is, maar ook sobere huisconcerten. Cradle Of Filth heeft er bij ‘Dracula Spectacular’ voor gekozen om de show ook echt te laten plaatsvinden wanneer ze uitgezonden wordt. Wat lichte technische mankementen doken op, maar je kon de show herbekijken en dit tot 26 mei. Dat is een service van de band die we weten te appreciëren.

De spanning van een echte liveshow is bij dit soort evenementen minder, maar toch voelen we de spanning stijgen wanneer tijdens de intro de muzikanten de bühne opkomen en plaatsnemen op een groot podium met verschillende platforms. Dani verschijnt met een toorts, want eigen aan het helse imago is er kwistig met pyro’s gewerkt vanavond. Een vlammende performance dus. Men gaat van start met twee songs van het album ‘Midian’. Dat kwam uit in 2000 en was vorig jaar dus twintig jaar oud, maar dat is geruisloos voorbij gegaan. Om dit goed te maken wordt er vanavond veel van ‘Midian’ gespeeld, want later in de set komen ook nog ‘Creatures That Kissed In Colf Mirrors’, Her Ghost In The Fog’ (hoogtepunt!) en ‘Saffron’s Curse’ in blok voorbij.

Vanavond geeft Cradle Of Filth verder een bloemlezing uit heel hun carrière. ‘Blackest Magick In Practise’ en ‘Lilith Immaculate’ zijn redelijk recent, dan volgt na de aankondiging het oude, overdonderende ‘The Principle Of Evil Made Flesh’. De band speelt erg strak. Gitaristen Richard Shaw en Ashok laten geen steekje vallen, terwijl de ritmesectie – drummer Marthus en bassist Daniel Firth – staat als een huis. Dani heeft werk gemaakt van zijn bonte podiumkledij en paint en achter de band worden visuals en video clips van het desbetreffende nummer getoond. De flitsende lichtshow, met veel stroboscooplicht, is hectisch. Nadat we de band al heel lang gevolgd hebben, valt op dat het extreme element eigenlijk vooral in Dani Filth’s vocalen huist. De man kan nog steeds prima de hoge uithalen aan. Muzikaal zijn er meerdere melodieuze stukken – veelal verrijkt met keyboards – en ook het symfonische/gotische element is duidelijk present.

Vanavond wordt – net voor het nummer ‘Mannequin’ van ‘Damnation And A Day’ – de roodharige nieuwe zangeres/toetsenvrouw voorgesteld. In elke song is ze nadrukkelijk aanwezig en haar zuivere stem varieert – al naargelang het nummer – van sopraan naar fatalistisch gesproken naar theatraal verhalend. Ze doet dit voortreffelijk en met de nodige weidse gebaren. Dat wordt volop geïllustreerd in ‘Nymphetamine’. Men heeft een goede keuze gemaakt met Anabelle Iratni en dat is belangrijk als zangpartner van Filth. Mogelijk komt ze de trouwe fans bekend voor, want ze maakt ook deel uit van Filth’s andere band Devilment. Het blijft dus een beetje in de familie.

Het is bewonderenswaardig dat frontman Dani toch weer een heel sterke band rond zich geformeerd heeft. Die is intussen gegroeid tot een goedgeoliede unit en laat ons genieten van ‘Malice Through The Looking Glass’ (weer een hoogtepunt!), later ‘The Twisted Nails Of Fate’ en als afsluiter ‘From The Cradle To Enslave’. Het blijft vreemd wanneer Filth zich tot het publiek richt – dat zit thuis in de zetel – maar dit was toch een verzorgde show waar we van genoten hebben.

Setlist:
At The Gates Of Midian
Cthulhu Dawn
Blackest Magick In Practice
Lilith Immaculate
The Principle Of Evil Made Flesh
Honey And Sulphur
Nymphetamine
Heartbreak & Séance
Mannequin
Malice Through The Looking Glass
Creatures That Kissed In Cold Mirrors
Her Ghost In The Fog
Saffron’s Curse
The Twisted Nails Of Fate
Born In A Burial Gown
From The Cradle To Enslave

Social media