Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Slomosa – Slomosa
Apollon Records
Release datum: 28 augustus 2020
“Dit voor de mensen die graag vergelijkingsmateriaal hebben, want Slomosa heeft gewoon een fris, eigen geluid.”
7.5/10
Bart Meijer I 12 augustus 2020

Het gelijknamige debuutalbum van de Noorse band Slomosa is al even in de maak, en muziekgeile mensen hebben reeds een aantal singles voorbij horen komen, maar deze augustus komt hij officieel uit. De band maakt naar eigen zeggen tundra rock, wat een ietwat flauwe combinatie is van de omgeving in hun land van herkomst en de fijne desert rock die ze daadwerkelijk spelen.

De nummers op ‘Slomosa’ hebben een lekker tempo en zijn doordrenkt met groovy ritmes en de zo herkenbare, psychedelische sologitaar. Deze speelt geen echte solo’s, maar begeleidt de ritmesectie met zijn magnetiserende geluiden. Over de ritmesectie gesproken, ik moet zeggen dat die erg strak is, en dan wil ik met name kudos geven aan het geweldige basspel. Bassist Moe speelt er (net als de rest van de band) lustig op los en volgt niet simpelweg het deuntje, ze speelt haar eigen baslijnen waardoor de muziek extra dynamisch klinkt. De heldere vocalen liggen goed in het gehoor en worden met een bepaalde verve gebracht, waardoor de muziek overtuigend en zorgvrij overkomt. Af en toe voegt de enthousiaste zang een vleugje Amerikaanse, jaren negentig punk toe, maar dit overheerst niet.

Afsluiter ‘On And Beyond’, wat overigens begint als een mooie ballad, heeft wel een redelijk Led Zeppelin gehalte (‘No Quarter’), en hier en daar schemert wat Red Fang door. Dit voor de mensen die graag vergelijkingsmateriaal hebben, want Slomosa heeft gewoon een fris, eigen geluid. Dan komen we toch weer terug bij tundra rock, want hoe flauw ook, je komt er makkelijk mee weg als je muziek maakt die staat als een iglo. En dat doet Slomosa: ze maken een sterke eerste indruk.