Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Venom – Sons Of Satan
BMG
Release datum: 28 augustus 2020
“Er komen zat releases uit die ik als uitknijpen van de fans beschouw, maar dit vind ik wel degelijk een aanvulling wat als cadeautje aan de fans geldt.”
Ramon van Hengel I 13 augustus 2020

Metal nam een andere afslag toen Venom ten tonele verscheen. Harder, gemener, duisterder en smeriger dan alles wat er voor ze kwam, is er geen extreme band die niet direct of indirect geïnspireerd is door het Engelse trio, dat overigens niet als trio begon. En alle credits die je ze kan geven verhullen niet dat de band niet bestond uit de meest getalenteerde muzikanten die er in Newcastle beschikbaar waren, maar dat maakte niet uit. De vibe van de band, alsmede de show die ze neer wisten te zetten, was voor die tijd ongekend en nodigde uit om precies dat pad te volgen. Als er één band wegkomt met materiaal van deplorabele kwaliteit, dan is het wel Venom. Ik heb bootlegs die met een taperecorder in een binnenzak zijn gemaakt, kopieën van VHS videobanden die vijftig keer gekopieerd zijn en ik heb er nog vrij veel voor betaald ook. Met blijdschap. En nu is er een deel van dat zeldzame opnieuw uitgebracht op een dubbele vinyl release, ‘SONS OF SATAN’, dat vorig jaar als box set uit was gekomen als ‘In Nomine Satanas’.

Op deze vinyl release staat oud, stokoud materiaal, met de oude Church Hall Rehearsals uit 1979, 1980 Impulse £50 Demo, en Impulse Studio 1980 Demo. En om met de deur in huis te vallen, je moet wel een bloedfanatieke fan zijn om die rehearsals echt prettig te vinden. Ik ken de nummers van haver tot gort, maar het vergt wel heel erg veel concentratie om de liedjes überhaupt te herkennen, laat staan om in de flow te komen. Maar het is wel gaaf dat het beschikbaar is.

Dat is heel anders met het volgende deel, 1980 Impulse £50 Demo, wat echt heel gaaf is. Het ondermijnt echter wel het beeld van veel fans dat zanger Cronos de sleutelfactor in de oprichting van de band is, want je krijgt hier zijn voorganger Clive “Jesus Christ” Archer die de nummers waar Cronos faam mee verwierf vormgeven. De uiteindelijke versies zijn nog wel iets bijgeschaafd, maar Cronos volgt netjes de weg die gitarist Mantas met Jesus Christ bedacht hadden. En met overduidelijk resultaat en beter dan de originele versies, moet ik er bij zeggen. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat dit wel de essentie van Venom vangt, en ik heb drummer Abaddon wel eens minder gehoord dan hier. Toen de band eenmaal live moest gaan, kneep Jesus Christ er tussenuit en verschoof Cronos, die eerder al van gitaar naar bas overgestapt was, naar de positie van zanger. De laatste 4 liedjes op deze release, het deel Impulse Studio 1980 Demo, zijn voor Cronos en dat geldt in hoofdzaak voor ‘At War With Satan’. Cronos trok de kar voor dit nummer en Mantas brengt zijn sound super goed ten dienste van het nummer in.

Je had dit materiaal allemaal al kunnen hebben en diegenen voor wie het is hebben het waarschijnlijk ook allemaal al, maar nu is het er dus ook op vinyl. En dat is een prima aanvulling voor de verzamelaars. Er komen zat releases uit die ik als uitknijpen van de fans beschouw, maar dit vind ik wel degelijk een aanvulling wat als cadeautje aan de fans geldt.