Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Válvera – Cycle Of Disaster
Brutal Records
Release datum: 28 augustus 2020
“In de top tien thrash albums van het jaar zal Válvera niet eindigen.”
7/10
Koen de Waele I 13 augustus 2020

Deze Braziliaanse thrashers zijn al actief sedert 2010 en brengen met ‘Cycle Of Disaster’ hun derde album uit. Waar hun debuut nog integraal in het Portugees werd gebracht, is nu het Engels helemaal ingeburgerd. De band tekende voor dit album zelfs bij het Amerikaanse label Brutal Records.

Tijd aan een intro wordt niet verspild. Het album schiet van start met ‘Nothing Left To Burn’ waar na een kort stukje bas de gitaren invallen om over te gaan tot thrash riffs met een moderne insteek. Het klinkt tamelijk modern en hoewel de drums en gitaren er soms wel letterlijk inhakken, blijft het resultaat een vloeiend nummer. Zanger Glauber heeft wat een korte en bitse zangstijl die meer schreeuwt als grunt maar perfect past bij dit soort muziek. De spanning wordt er goed ingehouden want op het volgende ‘Cycle Of Disaster’ wordt na een opbouwend bijna plechtig klinkend begin overgegaan tot een vernielend hoog thrash tempo waardoor dit uitgroeit tot een venijnig en agressief klinkend nummer. Elke song heeft wat zijn eigen stijl. Zo wordt er af en toe wat groove ingestoken en gaat men hier en daar al wat meer de richting van bands als Machine Head en Testament uit. Dat terwijl sommige nummers dan terug eerder beginnen met een klassiek heavy metal geluid om dan in de loop van uit te groeien tot onvervalste thrash.

In de top tien thrash albums van het jaar zal Válvera niet eindigen. Daarvoor zullen ze toch wat meer afwisseling in hun nummers moeten steken. Ook ontbreekt het een beetje aan die echte stampers en meebrullers. Toch is dit best een onderhoudend plaatje geworden.