Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Skeletal Remains – The Entombment Of Chaos
Century Media
Release datum: 11 september 2020
“Of de bezettingswisseling een directe oorzaak is voor de lichte stijlwijziging durf ik niet te zeggen. Wat ik wel durf te zeggen is dat ‘The Entombment Of Chaos’ een fantastisch death metalalbum is geworden.”
8.9/10
Pim Blankenstein I 11 september 2020

Een nieuw album van Skeletal Remains. Een eerste blik levert op dat er ogenschijnlijk niet veel veranderd is. Gehuld in een genre typisch hoesontwerp van de hand van Dan Seagrave. De mix en master weer verzorgd door Dan Swanö. Toch viel er iets op toen het eerste nummer ‘Illusive Divinity’ een tijdje terug aan de wereld werd voorgesteld. Skeletal Remains klinkt opeens als Morbid Angel was mijn eerste gedachtegang. Op zich is dat niet heel vreemd voor een band die zich vooral laat inspireren door death metal uit het begin van de jaren 90.

Nu ik het hele album gehoord heb, is de invloed van Morbid Angel over de gehele linie duidelijk aanwezig. Luister bijvoorbeeld ook eens naar het nummer ‘Eternal Hatred’, waarin ook een vleugje Gorefest te bekennen is. Dit betekent niet dat de invloeden van Death en Pestilence die je op het vorige album ‘Devouring Mortality’ duidelijk kon horen compleet verdwenen zijn. Sterker nog; de smaakvolle solo’s doen juist denken aan genoemde bands. Tel daarbij op dat op de CD-editie een bonusnummer staat in de vorm van ‘Stench Of Paradise Burning’ van Disincarnate. Dat is de band van James Murphy die onder andere in Death op ‘Spiritual Healing’ liet horen dat er in death metal ook plaats is voor fantastische gitaarleads. En die mooie leads hoor je dus op deze nieuwe van Skeletal Remains veelvuldig langskomen.

De lichte stijlwijziging is overigens niet het enige, want buiten zanger/gitarist Chris Monroy is de line-up compleet veranderd. Met Mike De La O (van de band Morfin) is een oude bekende teruggekeerd. Hij was in 2011 al kortstondig gitarist in de band maar niet hoorbaar op één van de oudere albums. Op basgitaar is Noah Young toegetreden. Hij speelde voorheen gitaar in Warbringer. Wat betreft de drums ligt het weer wat anders. Waar ik ten tijde van ‘Devouring Mortality’ de toenmalige drummer Johnny Valles (Ensepulcher, Evulse) nog interviewde, werd hij in 2018 vervangen door Edward Andrade (Morfin, Rude). Andrade is intussen ook weer weg. De drums op dit nieuwe album zijn ingespeeld door Charlie Koryn die we kennen van onder andere Ascended Dead, Funebrarum, Chthonic Deity of Necrosic. Je merkt al dat de death metalscene in Californië ook incestueus te noemen is. Of de bezettingswisseling een directe oorzaak is voor de lichte stijlwijziging durf ik niet te zeggen. Wat ik wel durf te zeggen is dat ‘The Entombment Of Chaos’ een fantastisch death metalalbum is geworden. Een album dat tot de beste in zijn soort hoort in het rare jaar 2020 waarin we nu leven.