Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Mountain Tamer – Psychosis Ritual
Heavy Psych Sounds Records
Release datum: 25 september 2020
“De nummers zijn nooit te lang en richten zich niet alleen op de riff, maar op een algeheel gevoel van onwennigheid.”
9/10
Bart Meijer I 11 september 2020

Af en toe kom je zo lekker in de flow van een album dat je eigenlijk direct de recensie wil schrijven omdat de muziek zo krachtig is en indruk maakt. Het derde album van dit fijne stoner-trio uit de City of Angels heeft precies die uitwerking op mij en weet deze arme sloeber te vangen met zijn ontzettend catchy combinatie van riffs en melodie.

De titel-track, ‘Psychosis Ritual’ begint vrij zweverig en onheilspellend maar het is al wel duidelijk dat we hier te maken hebben met een band die zijn muziek serieus neemt en deze het liefst zo hard mogelijk door je gehoorgangen forceert. Vervolgens doet men dat ook door ‘Warlock’ in te zetten, waartijdens we kennis maken met heerlijk zware en logge riffs, voorzien van venijn en scherpte. De bas heeft het zwaar te verduren terwijl hij de melodieën hier en daar volgt en dan weer een compleet eigen ding doet. Het drumwerk is strak en op tijd en de zang: wow! Die past precies bij wat de muziek doet en verkondigt in ijzingwekkende krijsen, welgemeende, bijna kwaadaardige schreeuwen en overtuigende versen een verscheurende boodschap. De nummers zijn nooit te lang en richten zich niet alleen op de riff, maar op een algeheel gevoel van onwennigheid. Alle aanwezige instrumenten sluiten hierdoor perfect op elkaar aan.

De voorkant van het album oogt nogal psychedelisch, maar dit album is niks minder dan een allesvernietigende juggernaut in het stoner genre. Met inderdaad ook wat psychedelische invloeden. Mij richtend op het artwork had ik een wat zwaardere versie van Canned Heat verwacht, maar dit is toch heel anders. Relaxed? Wellicht. Maar reken vooral op een meer agressieve vorm van stoner waardoor je hersens niet alleen op scherp worden gesteld maar achterblijven als een rokende poel van gefrituurde, grijze brij.