Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Mario ‘Haui’ Haueis: “Het album is op een zeer positieve manier ontvangen die we echt niet hadden verwacht dus we moeten wel iets goeds gedaan hebben!”

Het Oostenrijkse Silius verrastte vorige maand vriend en vijand met hun nieuwe album ‘Worship To Extinction’. Lekkere ouderwetse thrash met invloeden van Exodus, Pantera en Lamb Of God in compacte nummers zijn de ingrediënten van een meer dan geslaagde opvolger van het debuut ‘Hell Awakenings’ uit 2017. Reden genoeg om contact op te nemen met gitarist en bandoprichter Mario ‘Haui’ Haueis om de stand van zaken rondom de band en de wereld te bespreken.
Henk Biesterveld Ι 15 september 2020

Hey mannen, jullie nieuwe album is fantastisch. Hoe is het met jullie?
Hey Henk, ten eerste, bedankt voor weer een interview. Het is cool om drie jaar na ons laatste album weer met je te praten.

Daarover gesproken, sinds het debuut is er wel wat veranderd voor de band. Silius is nu een viermans formatie en jullie hebben getekend bij een nieuw label. Wat is de oorzaak voor beide gevallen?
Het klopt dat we nu inderdaad als viermans formatie bezig zijn en we vinden het fantastisch!  De andere gitarist besloot de band te verlaten en wij dachten dat we niemand zouden vinden die net zo gek is als wij en daarom hebben we hier maar bij gelaten. We hebben namelijk ook nog wel bijzondere drinkgewoontes, hahaha! Wat betreft het nieuwe label, we kregen een geweldige kans bij ROAR! Massacre (het vorige label) zijn we dankbaar voor alles maar we moeten door en dit was de beste kans voor de band. ROAR! stopt hart en ziel in bands zoals die van ons en doen alles met een passie die ik niet eerder gezien heb. Dus bij deze willen we ons nieuwe label nog eens extra bedanken.

Na het debuut hebben jullie met name getourd in de Duitse markt. Hoe was de ontvangst van ‘Hell Awakening’ in de rest van de wereld?
Dat album was een grote stap voor ons. Het zorgde ervoor dat we als muzikanten zijn gegroeid en nog betere vrienden van elkaar werden. Toen het uitkwam werden we overweldigd door de goeie respons vanover de hele wereld. We zijn er dan ook nog steeds erg trots op.

‘Worship To Extinction’ is nogal een statement als album titel. Wat zit daarachter?
Het is in principe een statement tegen elke vorm van religie, oorlog, het systeem, de politiek en de bullshit die onze leiders verkondigen. Het is geen concept album maar de titel, teksten en de hoes passen wat dat betreft allemaal bij elkaar.

In de review voor het album geef ik aan dat de band  een grote stap voorwaarts heeft gemaakt. Je hoort de vooruitgang als band maar ook als individuele muzikanten. Hoe hebben jullie deze keer het opname proces benaderd?
Deze keer zijn we in de studio beland van een goede vriend van ons, Andreas Reinhart, omdat we een andere sfeer wilden creeëren en dat maakte dit een geweldige ervaring. Het mooie was dat we het hele proces samen zijn geweest in de studio en we hebben een hoop lol gehad. Niet alleen met het opnemen maar ook met roken en drinken tot in de vroege ochtend! Daarnaast is het album op een zeer positieve manier ontvangen die we echt niet hadden verwacht dus we moeten wel iets goeds gedaan hebben!

Was het album al opgenomen voor jullie bij ROAR! tekenden?
Het contract bij ROAR! hebben we in 2018 al getekend maar we gingen daarna prive door een moeilijke fase. Zoals je weet hebben we allemaal een gezin en een school vol met kinderen dus daar gebeurd ook wel eens wat. Behalve onze drummer Ralph dan. Zo zie je maar dat ook in bands weleens problemen zijn die opgelost moeten worden. Uiteindelijk zijn we in oktober 2019 de studio in gegaan en waren we in Februari 2020 klaar. Twee weken later was daar Corona.

De fraaie album hoes kwam al even ter sprake. Waar kijken we naar?  
Dank je wel! Je ziet een monnik bij een doop fontein zitten waarin allerlei zaken te zien zijn zoals schedels en botten die de slechte kant van aanbidding representeren. We hebben nu eenmaal een afwijkende mening wanneer het om religie gaat dus dat punt wilden we maken. Pak de teksten erbij en het hele verhaal wordt duidelijk.

Aangezien Silius uit Oostenrijk komt moeten we het ook even hebben over de Corona crisis. Jullie hebben het ook behoorlijk voor de kiezen gehad. Hoe is het leven nu daar?
Op dit moment gaat het prima maar het is voor de hele wereld een nare tijd. We hopen dat het de komende maanden wat beter gaat maar tot dan moeten we er maar het beste van maken. De meeste van ons hebben ook nog een gewoon hun dagelijkse werk en gelukkig maar want dat brengt nog wat geld in het laatje.

Mogen we hopen dat Silius ook een keer richting Nederland en België komt om het nieuwe album te promoten?
We willen niets liever dan overal ter wereld spelen. We vinden het erg leuk om te reizen en in verschillende steden te spelen. Laten we hopen dat de corona shit gauw over is en we een mooi feestje kunnen bouwen bij jullie.

Dat is het wat mij betreft, is er nog iets wat jullie kwijt willen aan onze lezers? Laten we inderdaad hopen dat we jullie gauw hier in de buurt zien.
Bedankt voor de support, de mooie review en de kans om dit interview te doen. Blijf veilig en gezond en wie weet zien we elkaar gauw. Daarnaast willen we al onze vrienden, fans en familie bedanken voor alle support! Cheers and let the good times roll!

Check de onderstaande socials voor meer informatie over Silius.