Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Sectile – Falls Apart
Self Released
Release datum: 25 februari 2020
“Op ‘Falls Apart’ bewijst Sectile een serieuze band te zijn die in de toekomst nog wel eens zou kunnen gaan verassen.”
7/10
Leon Vonk I 11 april 2020

Een progressieve metal band uit Ierland, dat zie je niet zo vaak. Sterker nog, nu ik er over nadenk ken ik helemaal geen metal bands uit Ierland. Toch komt de band Sectile uit die hoek van de wereld. Sinds eind 2016 timmeren de Ieren aan de weg en brachten het jaar erop hun zelfgetitelde EP uit. Daarna spendeerde de band veel tijd aan het schrijven van nieuw werk dat nu te horen is op het nieuwe album ‘Falls Apart’, die sinds begin dit jaar is uitgebracht.

De band maakt muziek die hoorbaar is geïnspireerd door bands als Porcupine Tree, Katatonia, en Opeth (zonder grunts). Straffe gitaar riffs worden afgewisseld met melancholische passages en is daardoor muzikaal best interessant te noemen. De muziek bevat alle kenmerkende elementen van het genre maar nooit in overvloed, verwacht dus geen eindeloos instrumentaal gepingel waar andere bands nog wel eens de fout mee ingaan. Instrumentaal valt er dus weinig te klagen, echter is dat op vocaal gebied wel anders. Het is vrij duidelijk dat zanger Gabriel Gaba ongetraind is, hij zingt op een ongecontroleerde en bijna schreeuwerige manier. Hierbij vliegt hij dan ook af en toe flink uit de bocht. Dat is erg jammer want hierdoor is het album een stuk minder sterk dan het had kunnen zijn.

Op ‘Falls Apart’ bewijst Sectile een serieuze band te zijn die in de toekomst nog wel eens zou kunnen gaan verassen. Maar er is dan nog wel werk aan de winkel, vooral de vocalen zullen flinke stappen moeten maken. Ook de mix kan beter, hoewel het voor een debuutalbum zeer in orde is kan de band hierin nog wat meer dynamiek in de muziek brengen. Als ze dan ook nog een iets meer uniek geluid ontwikkelen dan zou dit zeker ook een positieve bijdrage hebben. ‘Falls Apar’ is een aardig debuutalbum maar nog niet op het niveau van de betere bands in het genre, maar ik houd mijn ogen open voor het volgende album.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.