Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
RRRags – High Protein
Lay Bare Recordings
Release datum: 29 mei 2020
“Ik kan me voorstellen dat de band, in een goede bui, deze nummers in een live setting op interessante manieren weet te rekken.”
8/10
Bart Meijer I 21 mei 2020

RRRags is een band die roots heeft in zowel België als Nederland en bestaat uit jongens die allemaal al ruim wat ervaring hebben opgedaan in de rock ‘n roll scene. Tijdens Roadburn 2018 had RRRags zijn vuurdoop en werd ook hun eerste album gespresenteerd. Twee jaar later is daar het vervolg, ‘High Protein’.

Het album bevat een fijne collectie rock songs, nummers die makkelijk hun oorsprong in de jaren zeventig hadden kunnen hebben, ware het niet dat we ondertussen een paar decennia verder zijn. Dit is te horen en waarom dat zo is, vind ik moeilijk te beschrijven. Ik ben zelf namelijk erg fan van muziek uit die tijd en vind dat veel bands van toen niet onderdoen voor veel bands van nu. Dat muziek levend is en telkens weer verder ontwikkelt is een feit en wat er dan te horen is op ‘High Protein’ is muziek geïnspireerd door toen maar doorspekt van de decennia ervaring sindsdien. Heerlijke nummers die van begin tot eind gewoon “lopen” en zonder enige moeite gespeeld lijken te zijn – en dat is erg knap om voor elkaar te krijgen. De muziek heeft veel diepgang in dat het binnen het gezette ritme vaak afdwaalt in mooie stukjes en het is duidelijk te horen dat alle drie de muzikanten een aandeel hebben in wat hier wordt neergezet.

Niet alleen het orgel (wat af en toe aanwezig is) maar ook de speelstijl an sich geven het geheel een psychedelische inslag en in een aantal van de songs is duidelijk dat deze band onder andere ideeën haalt uit het jammen. Ik kan me voorstellen dat de band, in een goede bui, deze nummers in een live setting op interessante manieren weet te rekken. Laat je echter niet misleiden door het noemen van genres: door de spontaniteit van de muziek en het enthousiasme dat er vanaf spat zullen er weinig mensen zijn die hier niet mee uit de voeten kunnen.