Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Dreamwalkers Inc – A Night At The Theatre
Layered Reality Productions
Release datum: 22 mei 2020
“Je merkt dat er hard gewerkt is aan deze registratie en deze geeft dan ook een goed beeld van waar de band nu staat.”
7.6/10
Vera Matthijssens I 21 mei 2020

Dreamwalkers Inc was aanvankelijk enkel de live band van TDW en dat is op zijn beurt het initiatief van de allround muzikant Tom de Wit. De actieve Nederlander verraste ons vorig jaar met het debuutalbum ‘First Re-Draft’ van Dreamwalkers Inc, zodat deze band als een aparte entiteit kan beschouwd worden met een eigen sound en repertoire. Toch bestond dat materiaal uit ouder werk – soms al 15 jaar oud – dat vroeger onder de naam TDW was uitgebracht. Het is allemaal wat vaag en verwarrend. Maar het gaat tenslotte over de kwaliteit van de muziek – in dit geval symfonische, progressieve metal –  laat ons het daarover hebben…

‘A Night At The Theatre’ is de registratie van een concert dat de band gaf in het Parktheater in Alphen aan den Rijn op 31 augustus 2019. Op de setlijst vinden we zowel songs van het debuut van Dreamwalkers Inc als uit het steeds groeiende en aanzienlijke oeuvre van TDW. De opnamen werden vastgelegd door Steven Loos, productie en mix werden door Tom zelf gedaan, de mastering was in handen van Rich Hinks. Deze avond werd Tom – die live enkel de zang voor zijn rekening neemt – bijgestaan door zes vocalisten/muzikanten. Heel wat volk op het podium dus en dat illustreert de theatrale aanpak van dit collectief met Tom als bezieler.

Met ‘Happy Day’, ‘Your Room’ en ‘New Strength’ horen we drie songs van ‘First Re-Draft’, waarvan het laatste zeker het stevigste nummer van de avond is. De zang van Tom is dikwijls beschouwend en kalm, wat past bij de contemplatieve teksten. ‘Dirge’ is een duet met zangeres Cailyn Erlandsson. Het geluid is vrij ruw en ongepolijst gehouden, zodat je de live atmosfeer kan proeven, ook al zijn er enkele mindere momenten in zang en overgangen. Dat hoort bij de spontaniteit van deze performance. Piano en orgel komen veelvuldig aan bod, maar het solowerk van de gitaristen mag er ook zijn. De zang van Tom wordt telkens afgewisseld met die van zangeres Radina Dimcheva die zich uitstekend kwijt van haar taak. De kortere songs zijn vrij vlotjes te volgen, maar in een 22 minuten durende track als ‘The More We Remember’ zitten toch enkele wispelturige wendingen waar de aandacht wat verslapt. Je merkt dat er hard gewerkt is aan deze registratie en deze geeft dan ook een goed beeld van waar de band nu staat. Men is van plan om heel het concert op YouTube te plaatsen, dus kan je naar hartenlust verkennen.