Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Riot V – Live In Japan 2018
AFM Records
Release datum: 02 augustus 2019
Tekst: Sjak Roks – 21 juli 2019
“‘Live In Japan 2018’ is gewoonweg een erg sterke live-registratie geworden van een band die zijn zaakjes op het podium zeer goed voor elkaar heeft.”
8.5/10

De mannen van Riot V lopen ook alweer een behoorlijk aantal jaartjes mee in de metal scene en, hoewel er niemand van de oorspronkelijke bezetting nog actief is in de band, dient te worden gezegd dat ze nog steeds in staat zijn op bijzonder aantrekkelijke platen op de markt te brengen. De hoogtijdagen van de band liggen natuurlijk ver achter ons en met name de albums ‘Fire Down Under’ (uit 1981) en ‘Thundersteel’ (uit 1988) zullen de boeken in gaan als de twee Riot (V) klassiekers. Ter ere van het dertigjarige jubileum van dat laatste album werd er vorig jaar een bijzondere show gespeeld in Japan, waar men ‘Thundersteel’ integraal in de setlist had opgenomen. Van dat optreden zijn zowel video- als audio-opnames gemaakt, die dan nu onder de naam ‘Live In Japan 2018’ het daglicht zien.

De avond werd geopend met wat recenter Riot V materiaal en hoewel nummers zoals ‘Armor Of Light’ en ‘Messiah’ zeker hun charme hebben blijkt toch wel dat het wat oudere materiaal zoals ‘Metal Soldiers’ en het van ‘Inishmore’ afkomstige ‘Angel Eyes’ veruit superieur is. Dat wordt nog duidelijker wanneer men vanaf titelnummer ‘Thundersteel’ dit uitstekende album de revue laat passeren en prima versies neerzet van onder andere het titelnummer, ‘Flight Of The Warrior’ en ‘Johnny’s Back’. Zanger Todd Michael Hall blijkt ook live een erg goede zanger te zijn, al zullen sommige mensen wel de nodige moeite hebben met het feit dat hij constant in de hogere regionen te vinden is en dat past niet altijd bij het wat oudere Riot materiaal, getuige zijn vocale performance in ‘Road Racin’’, ‘Swords And Tequila’ en afsluiter ‘Warrior’. Dat laatste nummer wordt trouwens nog even opgefleurd door de bijdrage van Loudness-bassist Masayoshi Yamashita, maar wordt tevens ontsierd door een stel malloten die met een belachelijke wollen muts de Riot-mascotte Johnny uit willen beelden. Gelukkig is de audio-versie van ‘Live In Japan 2018’ niet aangetast door dit ridicule schouwspel en kun je daarmee oprecht genieten van een toch wel erg goede show van onze Amerikaanse vrienden.

Zoals aangegeven zal voor menigeen de vocale bijdrage van Todd Michael Hall wellicht een struikelblok zijn, maar als fan van het eerste uur heb ik me daar persoonlijk niet aan gestoord en is ‘Live In Japan 2018’ gewoonweg een erg sterke live-registratie geworden van een band die zijn zaakjes op het podium zeer goed voor elkaar heeft.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.