Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Redemption – Alive In Color (DVD/2CD) (Blu-ray/2CD)
AFM Records
Release datum: 28 augustus 2020
“Deze tweede live registratie van Redemption is een knap aandenken aan een gezellige muzikale avond, inmiddels twee jaar geleden.”
8.7/10
Vera Matthijssens I 28 augustus 2020

Hamvraag van de dag: zullen we onze tekst laten voorafgaan door een introductie bij deze bevindingen over ‘Alive In Color’ van Redemption? Ja, daar kiezen we voor, want ik heb de indruk dat deze Amerikaanse progressieve metal band altijd ondergewaardeerd is gebleven en nooit het succes bereikt heeft  dat men – op basis van zeven uitstekende albums – zeker verdient. En dit ondanks de aanwezigheid van Fates Warning zanger Ray Alder en sinds het vorige album ‘Long Night’s Journey Into Day’  Tom Englund van Evergrey achter de microfoon.

Redemption is echter het geesteskind van multi-instrumentalist Nick van Dyk. Hij richtte deze band op in 2000 in Los Angeles. Langzaam maar zeker vergaarden deze Amerikanen meer bekendheid, zodat ze na het derde album ‘The Origins Of Ruin’ (2007) op tournee konden met Dream Theater. In Europa was de band niet zo dikwijls te zien, maar we herinneren ons nog wel hun schitterende concert als headliner op ProgPower EU in 2011. Het is door dezelfde ProgPower organisatie, maar dan door hun Amerikaanse evenknie ProgPower USA in Atlanta, dat er in 2018 opnamen gemaakt werden met vele camera’s voor deze dvd/Blu-ray ‘Alive In Color’. Aangezien Patric Ullaeus alles regisseerde, kunnen we wat beeld en geluid betreft op beide oren slapen.

Het is een intieme zaal waar dit concert plaatsvindt. De belichting is vrij donker – veel rood en blauw – maar achter de band is een groot scherm waarop video’s en beelden vertoond worden. Het zestal vliegt er meteen wild in met ‘Noonday Devil’ en ‘The Suffocating Silence’. Vikram Shankar gaat wild tekeer op zijn keyboards dat vele rondjes draait tijdens de acrobatische toeren van de muzikant. Nick van Dyk zorgt minzaam voor een stevige riff-basis, terwijl de tweede muzikant die erg beweeglijk is, Simone Mularoni blijkt te zijn van de Italiaanse band DGM. Het is altijd een plezier om hem enthousiast te zien spelen. Bovendien heeft hij deze release ook gemixt en gemastered. Hij vervult de taak van gitarist Bernie Versailles die nog steeds een pauze neemt. De ritmesectie houdt zich op de achtergrond, alle ogen zijn nu gericht op zanger Tom S. Englund die als Zweed de tweede Europeaan in de band is. Zijn stem is in schitterende vorm en zijn vertoning is beheerst, maar onderhoudend. Ook de oude nummers worden goed door hem gezongen, zelfs al is zijn stemtimbre anders dan dat van Ray Alder. Die ex-zanger komt tijdens ‘Threads’ het podium op – onder luid gejuich – om nog eens als gast bij te dragen aan deze speciale show.

Bij de nieuwe songs – die oorspronkelijk ook door Englund gezongen werden – vormen het aanstekelijke ‘Someone Else’s Problem’, Indulge In Color’ en de virtuoze uitvoering van het lange titelnummer ‘Long Night’s Journey Into Day’ tot de hoogtepunten van de set. Er is nog een gastbijdrage. Tijdens ‘Indulge In Color’ komt de originele gitarist van Megadeth, Chris Poland, meespelen en dat is leuk. Het Megadeth nummer ‘Peace Sells… But Who’s Buying’ is toen ook gespeeld, maar dat staat helaas niet op de dvd, alleen op de cd versie die enige bonustracks telt. Je schaft dus best het volledige pakket aan – DVD/2CD of blu-ray/2CD – om de totaalbelevenis alle eer aan te doen. Deze tweede live registratie van Redemption is een knap aandenken aan een gezellige muzikale avond, inmiddels twee jaar geleden.