Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Ravenword – Transcendence
Rockshots Records
Release datum: 31 januari 2020
Tekst: Jori van de Worp – 20 januari 2020
Als je een Edgar Allan Poe lezer bent dan moet je dit werkje zeker even proberen, maar als symfonische metalplaat blijft dit in de middenmoot steken.
6.8/10

Ravenword is een project van toetsenist en componist Davide Scuteri. Hoewel de naam al in 2007 voor het eerst werd gebezigd kwam er pas in 2016 wat schot in de zaak en werd er toen een band geformeerd. Op de vocalen voormalig Temperance zangeres Chiara Tricarico, Michele Olmi (Chronosfear, Skeleeton) verzorgt de drums, en de bassen en gitaren zijn voor rekening van Davide’s bandgenoot uit Choir of Veritas, Cesare Ferrari.

‘Transcendence’ is symfonische power metal, niets meer maar ook niets minder. Ondanks de indrukwekkende lengte van het schijfje is dit niet iets waar de diehard in het genre voor warm hoeft te lopen. Instrumentaal is het dik in orde en fans van Temperance weten dat Chiara prachtig kan zingen, maar muzikaal is het allemaal wat vlakjes en hier ligt ook zeker een niet erg gelukkig mix aan te grondslag. Denk Within Temptation in haar zwakkere periode rond ‘The Heart Of Everything’, maar dan wel met het prachtige pianospel wat je mag verwachten met een toetsenist als schrijver van de muziek. De muziek is vernuftig gecomponeerd en zit knap in elkaar, maar heeft een redelijk constante intensiteit waardoor de aandacht al redelijk snel verslapt. Uitblinkers in positieve zin zijn er wel, het mooie ontroerende ‘The Swansong’ bijvoorbeeld.

De echte kracht van dit album zit hem in het concept. Ravenword is geïnspireerd op “The Raven” van Edgar Allan Poe, en de teksten zitten ongetwijfeld vol mooie verwijzingen. Helaas ben ik onbekend met het werk van Allan Poe dus die omschrijving moet ik je schuldig blijven. Als je een Edgar Allan Poe lezer bent dan moet je dit werkje zeker even proberen, maar als symfonische metalplaat blijft dit in de middenmoot steken.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.