Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Coffin Curse – Ceased To Be
Memento Mori
Release datum: 27 januari 2020
Tekst: Pim Blankenstein – 20 januari 2020
Wat ik knap vind, is dat Coffin Curse nergens als kopie klinkt. Je hoort diverse invloeden, maar er is toch sprake van een eigen benadering en geluid.
7.8/10

Bij bands uit Chili spits ik meteen mijn oren. Ik ben echt gecharmeerd van de acts die uit dat land komen. Coffin Curse is een nieuwe naam voor mij, maar als Raúl van Memento Mori ze getekend heeft, moet het haast wel in orde zijn.

De band wordt in 2012 opgericht door Max Neira van Inanna. Hij neemt gitaar, bas en zang voor zijn rekening. Tussen 2012 en 2017 wordt hij bijgestaan door drummer Felipe Zará, die op dat moment ook in Inanna drumt. Tegenwoordig is Zará nog actief in de bands Suppression en Totten Korps. De vervanger op drums is Carlos Fuentes, die gitaar speelt in Inanna. Hij kan ook een aardig potje drummen, want die rol heeft hij sinds 2017 ook in Inanna en sinds 2018 dus in Coffin Curse. Je zou Fuentes ook kunnen kennen als gitarist van Sol Sistere. En laat hij nou ook een eigen studio hebben. ‘Ceased To Be’ is in zijn Sonido Origen Studio opgenomen. Dat hij snapt waar hij mee bezig is, wordt duidelijk als je de opnamekwaliteit van deze eerste full-length van dit duo vergelijkt met de oudere EP’s die zijn verschenen. De productie is transparant en effectief, maar bevat zeker dat rauwe randje dat noodzakelijk is bij een death metalalbum.

Coffin Curse speelt dus death metal, maar ik hoor in de riffs ook de nodige thrash metalinvloeden. Regelmatig moet ik aan Destruction denken bij de akkoordenschema’s. Verder lijkt de band vooral beïnvloed te zijn door Amerikaanse death metalacts zoals Deicide of Morbid Angel. Wat ik knap vind, is dat Coffin Curse nergens als kopie klinkt. Je hoort diverse invloeden, maar er is toch sprake van een eigen benadering en geluid. Dat de band thrash invloeden heeft, betekent niet dat alle songs op hoge snelheid gespeeld worden. ‘Extinct’ is pure death/doom en in het negen minuten durende afsluitende ‘Deep In Streams Of Purifying Dirt’ wordt er ook geweldig gebruik gemaakt van tempowisselingen. Al met al is dit een mooie kennismaking met Coffin Curse. Ze leveren een prima album af en ik hoop dat de liefhebbers van het genre de moeite nemen om deze schijf te gaan beluisteren.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.