Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Quantum Fantay – Yemaya Orisha
Progressive Promotion Records
Release datum: 21 mei 2019
Tekst: Leon Vonk – 20 juli 2019
“Een prima album van deze Belgen en een aanrader voor de fans van het genre.”
7.7/10

Quantum Fantay is een Belgische band die instrumentale progressieve space rock maakt, oftewel rock met veel synthesizers, fluiten en soundscapes. ‘Yemaya Orisha’ is inmiddels de achtste plaat van de Belgen die al sinds 2002 muziek aan het maken zijn. Na kort onderzoek ontdek ik dat Yemaya een Orisha (een soort god) is die haar oorsprong vind in de Yoruba religie van het Yoruba volk in West-Afrika. Volgens Wikipedia wordt Yemaya gezien als de godin van de rivier Ogun, de vruchtbaarheid, en moederschap. Ik ga er dus vanuit dat de muziek is geïnspireerd door deze god en/of religie, een prima onderwerp voor een space rock band lijkt me.

Om eerlijk te zijn ben ik geen liefhebber van instrumentale rock muziek, het is namelijk niet makkelijk om liedjes interessant te houden zonder vocalen te gebruiken. Toch vind ik dat Quantum Fantay hierin redelijk goed is geslaagd. De liedjes zijn lekker uptempo, de gitaarpartijen zijn sterk en interessant, en ook de keyboards voegen veel toe aan de muziek. De fluitpartijen, ingespeeld door gastmuzikant en medeoprichter Charles Sla, vind ik niet zo bijster interessant en hadden van mij niet gehoeven, maar wellicht dat de space rock liefhebbers hier wel blij van worden. De liedjes worden redelijk interessant gehouden door diverse wisselingen in tempo en melodielijnen, toch duren de nummers mij vaak net iets te lang. Instrumentaal valt er weinig aan op te merken, de muzikanten zijn gewoon goed, en ook de mix is gewoon prima.

Tja, wat kan ik er verder nog over zeggen? ‘Yemaya Orisha’ is gewoon een prima plaat voor de liefhebbers van het genre. Quantum Fantay weet de liedjes redelijk interessant te houden en maakt soms zelfs indruk met coole gitaar en keyboard partijen. Een prima album van deze Belgen en een aanrader voor de fans van het genre.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.