Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Pantera en Elegant Weapons in Afas Live, Amsterdam – 20 juni 2023

“…dan weet ik weer waarom ik deze band zo graag weer een keer live wilde zien”
Pantera een leuk bandje, begonnen in 1981 en wel een paar leuke albums in de jaren 90 gemaakt. Maar als ze dan vanavond weliswaar niet helemaal compleet maar met hele bekwame vervangers op het podium staan van de Afas Live, dan ontploft de boel in Amsterdam. Die eerste zin is natuurlijk gekkigheid, met albums als “Cowboys From Hell” en “Vulgar Display Of Power” hebben de heren Abbott geschiedenis geschreven. Als je dan als liefhebber naar een optreden kunt, dan is het zorgen dat je vooraan staat. En dat is gelukt en ik wil jullie daar graag van mee laten genieten.
28  juni 2023 I Tekst: Perry Boleij| fotografie: Hans Lievaart

Vanavond mag een supergroep openen voor een andere supergroep. Dat wil zeggen, een nieuwe band voor mij dan, maar met behoorlijk wat ervaring. Elegant Weapons bestaat namelijk uit Richie Faulkner (Judas Priest), Ronnie Romero (Rainbow), Christopher Williams (Accept) en Dave Rimmer (Uriah Heep). Dat zijn heren die met hun band wel wat bereikt hebben, maar werkt het dan ook als je ze samen op een podium zet? Ze beginnen met ‘Tie Your Mother Down’ van tape en daar doen ze deze Queen liefhebber een groot plezier mee. Bij de eerste tonen hoor je wel een beetje onwennigheid en zanger Ronnie Romero lijkt zichzelf niet goed te kunnen horen. Hij zit dan ook bijna heel het optreden aan het kastje aan zijn broek te frunniken. Ondanks de sterrencast wordt deze band niet met hele open armen ontvangen, dus de heren zullen er hard voor moeten werken.

Maar van werken zijn ze niet vies en ze proberen dan ook in alle macht het publiek voor zich te winnen. En als ze dan een paar nummers van hun debuutalbum die ze nog maar een paar keer live gespeeld hebben achter de rug hebben, lijkt de zaal het steeds meer te gaan waarderen. Ik moet nog een beetje wennen net als de band zelf. Ik snap de keuze van dit voorprogramma, want Pantera’s Rex Brown was heel even bassist in dit collectief, maar ik had een echte thrash band gekozen om ons op te warmen.

Dan de band waar we voor gekomen zijn, Pantera. Voor de critici is dit niet de echte band en natuurlijk missen er 2 sleutelfiguren, die de oprichters van de band waren. De show geldt dan ook als een groot eerbetoon aan de overleden bandleden, gitarist Dimebag en drummer Vinnie Paul. Bij het ombouwen van het podium hangt er een gigantisch zwart doek met de letters Pantera erop en als de drums even getest worden met een korte soundcheck hoor ik het al: dit wordt super vet, wat een sound! Tijdens het intro krijgen we een filmpje te zien van de 2 eerder genoemde “cowboys from hell”, met het nummer ‘Regular People (Conceit)’. Als Pantera dan na ‘In Heaven (Lady In The Radiator Song)’ een nummer van Peter Ivers en David Lynch uit de film Eraserhead het doek laat zakken en de eerste akkoorden van ‘A New Level’ eruit ramt, dan weet ik weer waarom ik deze band zo graag weer een keer live wilde zien. En dat dat is met Zakk Wilde op gitaar en, ook niet onverdienstelijk, drummer Charlie Benante, vind ik helemaal niet erg. Bbegrijp me niet verkeerd, ik had ook liever de originele bezetting gezien, maar dat is nou eenmaal niet zo. En de 2 heren zijn hele waardige vervangers, Zakk was als bekend een goede vriend van Dime en Charlie is bevriend geweest sinds 1986, toen Pantera in het voorprogramma van Anthrax speelde. Het geluid is super en de muzikanten zijn nog beter; dit gaat een onvergetelijke avond worden. Phil Anselmo wil nog even benadrukken dat het allemaal voor de broers Abboth is wat ze doen. “Every note that we hit is for Dimebag and Vinnie” zegt de zanger en elke noot is dan ook echt raak. Drummer Vinnie paul heeft elke vorm van een ,ogelijke reünie bij leven overigens met hand en tand verdedigd van doorgang. Maar zijn nabestaanden hebben hun fitat gegeven.

Vanaf het begin schreeuwt het publiek alles mee en daar maakt Phil regelmatig gebruik van. Mooi om te zien, die interactie tussen de blootvoetse zanger en het publiek. De show is doorspekt met Dime- en Vinniebeelden, bijvoorbeeld tijdens de solo van gruwelijke gitarist Zakk Wilde bij ‘I’m Broken’. Ik wist wel dat deze meneer gitaar kon spelen, maar dit is wel echt gaaf wat hij doet. Hij geeft er zijn eigen draai aan en dat klinkt als Dimebag, maar toch ook weer niet. Het podium staat regelmatig in vuur en vlam. De nummers die ze spelen komen van de 5 albums die de heren wereldfaam hebben bezorgd, maar ‘Vulgar Display Of Power’ en ‘Far Beyond Driven’” zijn wel de hofleveranciers vanavond. Met nummers als ‘Mouth For War’ het eerder genoemde ‘A New Level’, ‘This Love’ (wat overigens niet geweldige gezongen wordt door Phil), ‘Fucking Hostile’ en ‘Walk’ gaat het dak er af. En kun je nagaan, dit is nog maar van 1 album. ‘Far Beyond Driven’ is vertegenwoordigd met 5 nummers waaronder ‘Becoming’, ‘5 Minutes Alone’ en ‘Strenght Beyond Strenght’ Ik sta het allemaal met een hele grote smile op mijn smoel te bekijken en aan te horen. Het enige echte rustpuntje in de show is de Black Sabbath cover ‘Planet Caravan’, die dan weer wel goed wordt gezongen door Phil. Om daarna de boel weer op zijn kop te zetten met het geweldige ‘Walk’, wat is dit een gave show. Ik had hier zeer naar uitgekeken en het heeft mijn verwachtingen overtroffen. Het is toch gaaf dat je na meer dan 20 jaar als band een soort eerbetoon brengt aan je oude bandmaten en dat het dan zo uitpakt. Op de tourshirts staat niet voor niets “For The Fans, For The Brothers, For Legacy” heel mooi Pantera ik denk dat jullie heel veel mensen happy gekregen hebben en 1 daarvan is ondergetekende.

De setlist van vanavond:

             Regular People (conceit) (van tape)

             In Heaven (Lady In The Radiator Song) (van tape)

 1. A New Level
 2. Mouth For War
 3. Strenght Beyond Strenght
 4. Becoming (met ‘Throes Of Rejection’ outro)
 5. I’m Broken (met ‘By Demons Be Driven’ outro)
 6. Suicide Note Pt. 2
 7. 5 Minutes Alone
 8. This Love
 9. Yesterday Don’t Mean Shit
 10. Fucking Hostile

Cemetary Gates (van tape)

 1. Planet Caravan (Black Sabbath cover)
 2. Walk
 3. Domination / Hollow
 4. Cowboys From Hell

Toegift:

Use My Third Arm

Social media