Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Ormskrik – Ormskrik
Fysisk Format
Release datum: 05 juni 2020
“De band opereert in het death metal genre, maar heeft de beentjes ook heel duidelijk in de (vooral Duitse) thrash klei staan.”
7.8/10
Erik Boter I 25 mei 2020

Bestaan er death-metal-boy-bands? Als dat zo zou zijn, dan zou het Noorse Ormskrik zo’n bandje kunnen zijn. De bandleden zijn allemaal na het jaar 2000 geboren. Aan de pot herrie die ze voortbrengen is dat overigens niet te horen. Brulboei Goran Bardsen heeft een strot waarvan je niet in eerste instantie zou denken dat die aan een tiener zou behoren. Ook de overige bandleden maken qua geluid en muzikaliteit een volwassen indruk.

De band opereert in het death metal genre, maar heeft de beentjes ook heel duidelijk in de (vooral Duitse) thrash klei staan. Kreator doemt meerdere malen op als inspirator. De tweede track ‘Destroyer Of Worlds’ is daarvan een goed voorbeeld (niet alleen qua riffs en zang, maar ook qua titel). Dit titelloze album is het debuut van de Noren, nadat eerder al een aantal singles werden uitgebracht. Hier en daar vliegt de band (met name Bardsen en drummer Kristoffer Fikstvedt) door hun eigen enthousiasme uit de bocht tijdens de snellere tracks. Maar dat zij ze vergeven. Gegrunt wordt er ook (‘Descend To Madness’) waarmee de veelzijdigheid van Goran wordt benadrukt. Wanneer de band optreedt staat de zanger overigens in alleen zijn onderbroek op het podium, maar dat terzijde. Met ‘Vegen Til’ (‘De weg naar’) staat er ook een akoestisch niemendalletje op het album wat op zich prettig is voor de afwisseling maar muzikaal niets toevoegt aan de rest. In ‘Helheim’ dat volgt is in het tweede gedeelte de geest van Iron Maiden te horen door middel van heerlijke galopperende slaggitaarpartijen. Het album, dat prima is geproduceerd, sluit af met het epische ‘Eye for an Eye’, wat mij betreft het beste nummer, dat eindigt met een prachtig gearrangeerd stuk voor elektrisch en akoestisch gitaar. Deze jochies komen er wel!