Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Centinex – Death In Pieces
Agonia Records
Release datum: 29 mei 2020
“Dit is ouweschool doodsmetaal die gemaakt is om een grasveld te transformeren in een grote moshpit.”
8.2/10
Sicktus I 25 mei 2020

Met ‘Only Death Remains’ trapt het Zweedse death metal powerhouse Centinex hun elfde langspeler ‘Death In Pieces’ in stijl af: aanstekelijke en opzwepende riff, stuwende uptempo drums, ronkende bas, grauwende vocalen, compacte no nonsense track. ‘Derelict Souls’ is zwaarder, kent iets meer midtempo en is met een paar smerig swingende passages live waarschijnlijk een absolute mosh pit starter, waar het instrumentale ‘Pieces’ halverwege het album een absolute nekkenbreker is en ‘Cauterized’ een absolute oemta slachtpartij.

Daarmee is de toon gezet voor een heerlijke oldschool Zweedse death metal plaat die draait om de kracht van de zware, pakkende riff, ondersteund door ongenadig voortstuwende drums en bas en afgetopt met wat catchy leads en de sterke vocalen van nieuwe brulboei Henrik Andersson (Macabre Decay). Overigens is op oorspronkelijk bandlid Martin Schulman (bas) na, de gehele line-up op deze release nieuw ten opzichte van de voorgangers. Swingend beuken, lomp zagen en vooral geen tierelantijnen, maar gepassioneerd rammen met dat kadaver. Dikke prima! Sterke release van deze band die – met een onderbreking – al sinds 1990 meedraait. ‘Death In Pieces’ is de derde full-length na de reunie van 2014 (eerder verschenen ‘Redeeming Filth’ en ‘Doomsday Rituals’ in respectievelijk 2014 en 2016) en wat mij betreft ook de sterkste plaat sinds de band weer actief is. Klein puntje van kritiek is dat de net geen 34 minuten speelduur (de LP versie!) wat aan de korte kant is.

Laten we vooral hopen dat we het kwartet gauw weer eens live aan het werk mogen zien, want dit is ouweschool doodsmetaal die gemaakt is om een grasveld te transformeren in een grote moshpit. ‘Death In Pieces’ komt uit op CD en verschillende kleuren vinyl. De CD versie heeft een bonustrack, ‘Break You To Debris’.