Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Old Corpse Road – On Ghastly Shores Lays The Wreckage Of Our Lore
Trollzorn Records
Release datum: 15 mei 2020
“De folkloristische intermezzo’s zouden zo uit een intro van een Middeleeuws aandoende Netflix-serie kunnen komen, terwijl de epische gitaarsolo’s, militaristische drumroffels, zeemeeuwen en brekende golven je letterlijk meesleuren in de actie.”
8.5/10
Koen Smits I 09 mei 2020

Dat de Britten van Old Corpse Road een stel rare snuiters zijn, bewezen ze tien jaar geleden al op de split met The Meads Of Asphodel genaamd ‘The Bones Of This Land Are Not Speechless / English Black Punk Metal. Het was toen dat ik voor het eerst met de band in aanraking kwam en was aangenaam verrast door hun inkleuring van de term ‘Britse black metal’. ‘The Witch Of Wookey Hole’ is nog altijd één van de toppers uit het genre. Hun albums ‘’Tis Witching Hour… As Spectres We Haunt This Kingdom’ en ‘Of Campfires And Evening Mists’ zijn verplichte kost voor iedere breeddenkende black metal fan en het splinternieuwe ‘On Ghastly Shores Lays The Wreckage Of Our Lore‘ gaat dat ook worden.

Het openings- en tevens titelnummer is een geweldig instrumentaal werkstuk dat de spanning alleen maar doet stijgen. Vanaf ‘Harbingers Of Death’ raast men met die typerende Engelse black metal sound doorheen de verhalen. Men creëert tonnen sfeer met het gebruik van keyboards, maar ook de variatie in de vocalen is een middel om de juiste sfeer uit te beelden. Er wordt gefluisterd, gesproken, gebruld en geroepen. Zowat ieder lid zingt mee op het album en het is die wisselwerking die het zo geloofwaardig maakt. Gesproken vocalen die de scherpe scream onderbreken of een diepe grunt die het gefluister plots overstemt: het gebeurt allemaal en constant tijdens dit avontuur dat zich vooral afspeelt op zee en rond de kusten van het Verenigd Koninkrijk. De folkloristische intermezzo’s zouden zo uit een intro van een Middeleeuws aandoende Netflix-serie kunnen komen, terwijl de epische gitaarsolo’s, militaristische drumroffels, zeemeeuwen en brekende golven je letterlijk meesleuren in de actie. Zo experimenteel als hun landgenoten The Meads Of Asphodel wordt het nooit, wel even fantasierijk. Het is best vergelijkbaar met het eveneens Britse Bal-Sagoth, zij het minder cheesy, al kent Old Corpse Road er toch ook wat van, getuige het elf minuten durende epos ‘Black Ship’. Qua sfeer zit het dan weer in het vaarwater van een Carach Angren, maar het voelt authentieker aan.

Nu moet ik zeggen dat m’n aandacht tijdens één van m’n luisterbeurten wat verslapte tegen het einde  van het album, maar met een mastodont van een uur en vier minuten loop je dat risico nu eenmaal. Je kan best uitgeslapen beginnen aan ‘On Ghastly Shores Lays The Wreckage Of Our Lore’ wil je er ten volle van kunnen genieten. Liefhebbers van ouderwetse (Engelse) black metal, die avontuurlijk aangelegd zijn en houden van mythes en legendes kunnen hun geluk niet op met dit nieuwe album van Old Corpse Road!