Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Officium Triste – The Death Of Gaia
Transcending Obscurity Records
Release datum: 13 december 2019
Tekst: Vera Matthijssens – 04 december 2019
“‘The Death Of Gaia’ is een schitterend album om het 25-jarig bestaan van de band meer luister bij te zetten. De mastering van Greg Chandler in de Engelse Priory Recordings Studio laat alles perfect uit de boxen knallen. Verplichte aanschaf voor elke muziekfan met melancholische inborst!”
9.3/10

Tijdens de release party’s die eerder dit jaar in Rotterdam en Antwerpen plaatsvonden, waren we reeds getuige van de hoge kwaliteit van dit zesde studioalbum ‘The Death Of Gaia’ van Officium Triste, de legendarische doom/death metal band uit Rotterdam. In december wordt het album officieel uitgebracht door Transcending Obscurity Records. Er wordt altijd minutieus gewerkt aan elke uitgave, zo ook in dit geval want voorganger ‘Mors Viri’ dateert immers reeds van maart 2013. Intussen zijn de nieuwe krachten – William van Dijk op gitaar en Theo Plaisier op bas – al goed ingewerkt en draait het zestal terug op volle toeren.

De acht lange songs – van zes tot tien minuten met één uitzondering – bieden alles wat een atmosferische, melodieuze doom/death metal fan verlangt. Het feest vol intense triestheid vangt aan met ‘The End Is Nigh’ waarin het reeds rijke muzikale spectrum van zwevende keyboards en prachtige, huilende gitaarklanken bovendien nog verrijkt wordt door gastmuzikanten op viool en cello. Dit is één van de nieuwe elementen die voortreffelijk toegevoegd is in enkele songs. De sappige, diepe grunt van Pim Blankenstein rolt er als vanouds doorheen. De songs zijn ook erg strak, luister maar naar ‘World In Flames’ dat aanvangt met klassieke piano. Helemaal duister wordt het tijdens de repetitieve klanken van ‘Shackles’, een gevoel van mistroostigheid dat op het laatste nog versterkt wordt door een gejaagd gesproken fragment.

Akoestische, tokkelende gitaren komen eveneens aan bod, bijvoorbeeld in het korte ‘A House In A Field In The Eye Of The Storm’. Vrouwelijke zang vormt een sereen contrast met grunts in het zware ‘The Guilt’ met zijn beklijvend, mooie middenstuk (vioolsolo!). Toch is het tempo niet altijd traag en zo kunnen we ‘Like A Flower In The Desert’ zelfs een uptempo, catchy song noemen. Het heeft een knappe, aanstekelijke gitaarmelodie die zich al vlug in je geheugen nestelt plus enige cleane zang. De tien minuten lange uitsmijter is ‘Losing Ground’, dat aanvangt met ingetogen gitaarklanken en vervormde zang, het kent een imposante uitval met grunts, maar later spelen klassieke piano en huilende gitaarklanken een prachtig middenstuk dat recht naar je hart grijpt. ‘The Death Of Gaia’ is een schitterend album om het 25-jarig bestaan van de band meer luister bij te zetten. De mastering van Greg Chandler in de Engelse Priory Recordings Studio laat alles perfect uit de boxen knallen. Verplichte aanschaf voor elke muziekfan met melancholische inborst!

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.