Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Officium Triste CD Release Party – Amuz Antwerpen 21 september 2019

“De mannen hebben er duidelijk zin in en weten iedere bezoeker te begeesteren met hun fijn uitgekiende mix van oud en nieuw.”
In december komt de Nederlandse doom/death band Officium Triste met het zesde studioalbum ‘The Death Of Gaia’ op de proppen. De band mag inmiddels ook 25 kaarsjes uitblazen, dus is het nogal wiedes dat ze dit jaar het prijsbeest van enige festiviteiten zijn. Op bijzonder integere wijze werd dit op de eerste dag van de herfst gevierd met een CD release party in Amuz, een cultureel centrum in een prachtige kerk in het hartje van Antwerpen. Bovendien brachten zij ook nog de Amerikanen van Isenordal en de Belgische meesters van doom Pantheïst mee om ons een avondvullend programma te presenteren.

29/09/19 I Tekst & foto’s: Vera Matthijssens

Het is een ‘seated concert’, wat betekent dat het ruim opgekomen publiek rustig plaats neemt op stoeltjes om deze doombelevenis gade te slaan. Drinken moet je in de bar, tijdens het concert mogen geen drankjes genuttigd worden. Erg vinden we dat niet want zo zijn we lekker gefocust wanneer Isenordal helemaal vanuit de VS overkomt om de aanwezigen te verwelkomen. Dit is een vijfkoppig gezelschap met de in het zwart, sexy uitgedost zangeres/violiste Marisa Kaye Janke als blikvanger. Ze brachten eerder twee albums uit, ‘Shores Of Mourning’ en ‘Spectral Embrace’. De band speelt een verfijnde vorm van neofolk, black en doom, waarbij cello speler en bassist Jeff King ook een belangrijke plaats inneemt. Gitarist Kerry Hall doet ook een vocale duit in het zakje, zodat dit concert toch heel veel afwisseling bood.

Pantheïst is een monument in het Belgische doom metal landschap. We herinneren ons concerten in kleine locaties in de jaren negentig, waarbij de naar Londen uitgeweken Griek Kostas Panagioto  steeds met inventieve medemuzikanten een straffe live belevenis neerzette. Ook vandaag is Kostas de in een ruim gewaad aantredende hogepriester van het concert en dit van achter zijn keyboards, zo kennen we hem. Hij wordt weliswaar weer ondersteund door een adequate band en brengt ons een mooie bloemlezing uit het weelderige repertoire. Dit alles in plechtige, statige vorm, zodat duistere zielen onder de aanwezigen genieten van dit exquise concert.

De sfeer wordt welhaast iets uitbundiger wanneer feestvarken Officium Triste aan hun set beginnen. De zaal loopt vol en de band weet een spannend evenwicht te vinden tussen oud en nieuw materiaal. Er zijn recent nogal wat bezettingswijzingen geweest, maar nieuwe gitarist William van Dijk heeft duidelijk voeling met het materiaal van onze Rotterdoom act. Pim weet zijn rollende grunts wel degelijk over te brengen op het publiek, daar is altijd de inbreng van toetsenist Martin om dit alles zwevend te ondersteunen. We baden anderhalf uur lang in een zee aan melancholie en uitstekend doom/death metal die heel consistent overkomt. De mannen hebben er duidelijk zin in en weten iedere bezoeker te begeesteren met hun fijn uitgekiende mix van oud en nieuw. Het leuke is dat de nieuwe CD uitzonderlijk al te verkrijgen is aan de merchandising stand voor slechts 10 euro. Een sympathiek gebaar naar de fans die talrijk aanwezig waren op dit seculier feestje!

Check de onderstaande socials voor meer informatie over Officium Triste