Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Nevaria – Finally Free
Dr Music Records
Release datum: 25 oktober 2019
Tekst: Sjak Roks – 15 november 2019
“Als je echt van zwaar aangezette bombastische symfonische metal houdt, moet je deze ‘Finally Free’ van Nevaria links laten liggen, maar mensen die bands als Edenbridge en Amberian Dawn tot hun favorieten rekenen, zullen hier zeker goed mee uit de voeten kunnen.”
7.5/10

Het uit Bayreuth, Duitsland afkomstige gezelschap Nevaria is een nieuwe symfonische metal band, die met dit debuut-album een vooraanstaand plekje proberen te bemachtigen binnen dit inmiddels overvolle genre. Toch is deze ‘Finally Free’ plaat kwalitatief zeker van voldoende niveau om de nodige indruk te maken, vooral in ogenschouw nemend dat dit een een eerste release is, zonder overigens ook maar voor een moment te beweren dat we het hier met een waar wereld-album van doen hebben. Het vijftal, bestaande uit drummer Alexander Dahlen, bassist Kevin Deese, keyboard-speler Markus Spiethaler, gitarist Kim Wölfel en zangeres Tanja Schneider (ex-Dawn Of Destiny), heeft een elftal zeer acceptabele songs bij elkaar geschreven, die bij de symfonische metal fans zeker in de smaak zullen vallen.

Het song materiaal kent een prima balans tussen keyboards en gitaar en is, in tegenstelling tot vele andere releases in het genre, niet buitensporig bombastisch van aard. Daarnaast heeft zangeres Tanja Schneider niet continue de neiging om de hoogte in te schieten, maar stelt ze haar stem geheel in dienst van de aanwezige songs en dat zorgt voor een erg aanstekelijk en bij tijd en wijlen zelfs wat poppy resultaat. Die combinatie van verschillende elementen zorgt voor een zeer genietbaar plaatje, dat mijns inziens in ‘Finally Free’, het stevige ‘Raise You Fist’, ‘Wind’ en ‘Drowning’ de beste momenten kent, al zijn alle elf aanwezige nummers de moeite van het beluisteren zeker waard.

Als je weet dat deze vijf muzikanten nog niet zo heel lang bij elkaar zijn, kun je toch niets anders dan concluderen dat ze op deze korte termijn een behoorlijk sterk debuutalbum in elkaar gesleuteld hebben en dat belooft veel voor de toekomst. Als je echt van zwaar aangezette bombastische symfonische metal houdt, moet je deze ‘Finally Free’ van Nevaria links laten liggen, maar mensen die bands als Edenbridge en Amberian Dawn tot hun favorieten rekenen, zullen hier zeker goed mee uit de voeten kunnen. Nevaria levert met ‘Finally Free’ in ieder geval een erg degelijk eerste visitekaartje af, zoveel is zeker.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.