Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
NervoChaos – Ablaze
Hammerheart Records
Release datum: 06 juni 2019
Tekst: Koen S. – 26 juni 2019
Voor de rest doen deze gasten wat ze altijd al deden: heftig tekeer gaan, mooi opgebouwde songs spelen, ingewikkelde zaken achterwege laten en vooral genieten van harde metal te spelen!”

 

3.7/5

Met `Ablaze` brengt NervoChaos alweer z`n achtste langspeler uit. De Braziliaanse horde rond opperman en drummer Eduardo Lane draait al meer dan twintig jaar mee in het death metal wereldje en ondanks de vaak wisselende line-ups weten zij toch steeds een boeiend product af te leveren. Ook nu weer zijn er een aantal wijzigingen doorgevoerd in vergelijking met hun vorige album uit 2017. Gitarist Cherry is helaas van ons heengegaan in 2017, een half jaar na de release van `Nyctophilia` en ook Lauro Nightrealm, zang en gitaar van 2015 tot 2018 is niet meer van de partij. Diens plaats werd ingenomen door Diego Mercadante, voor sommigen misschien bekend als zanger van Coldblood. En het resultaat?

Opzwepende en catchy herrie zoals altijd! Met `Necroccult` krijgen we een instrumentaal, doch volwaardig openingsnummer dat de intenties meteen duidelijk maakt. Een vrij rustige opbouw die afstevent op een heerlijk headbangfestijn, waarna de gas erop gaat vanaf `Demonic Juggernaut`: scherpe riffs, leuk solowerk, een voortreffelijk basgeluid en de dubbele grunts van Guiller en Diego zijn de ingrediënten die zullen blijven terugkomen op `Ablaze`. De sfeer is minder donker dan op het vorige album, maar er is dan ook bewust gekozen voor meer thrash invloeden. NervoChaos heeft ook geen blastbeats nodig om snel of agressief uit de hoek te komen. Drummer Lane is nog een ouderwetse hardhitter en de gitaartandem Diego/Guiller scheurt heerlijk bruut door de nummers. Alleen de cleane samenzangmomentjes die je in de jaren tachtig nog wel eens hoorde vind ik minder geslaagd. Voor de rest doen deze gasten wat ze altijd al deden: heftig tekeer gaan, mooi opgebouwde songs spelen, ingewikkelde zaken achterwege laten en vooral genieten van harde metal te spelen!

Schrik niet. Op `Ablaze` staan namelijk zestien songs en met een duur van 53 minuten krijg je dus heel wat waar voor je geld! De drie instrumentaaltjes zorgen voor de nodige rust en een beetje extra diversiteit. Liefhebbers van wat borstenwerk en SM kunnen zich vergapen aan het videoclipje voor `Feast Of Cain` en de knappe hoes werd getekend door `Ibex Designs` aka Nornagest van Enthroned. `Ablaze` is een niet al te extreme plaat geworden, voor een breder publiek dan voorheen en ik verwacht dat men via Hammerheart Records vanaf nu ook meer voet op Europese bodem gaat krijgen. Wie ze live wil zien, heeft daar normaal gezien genoeg gelegenheid toe. Vorig jaar is men nog op Europese tournee geweest en de volgende weken mogen ze dan wel in Australia zitten met Incantation, maar half juli passeren ze in Nederland en ook Duitsland wordt weer aangedaan deze zomer.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.