Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Howling Sycamore – Seven Paths To Annihilation
Prosthetic Records
Release datum: 21 juni 2019
Tekst: Berto Huizinga – 26 juni 2019

Album van het jaar tot nu toe.”

4.75/5

Sommige muziek heeft geen recensie nodig, die moet de luisteraar gewoon helemaal zelf beoordelen. Een band als Howling Sycamore, een project van enkele extreem getalenteerde muzikanten (Hannes Grosman op drums bijvoorbeeld, of Davide Tiso, grondlegger en gitarist), kan op zoveel diverse manieren worden bekeken en beluisterd, dat de mening van een simpele recensent van geen enkel nut zal zijn. Toch blijkt het mijn taak om een mening te vormen en die te delen met u, dus we gaan een poging wagen de muziek van dit progressief en avant-gardistisch collectief te duiden.

In mijn recensie van het vorige album, simpelweg getiteld `Howling Sycamore`, gaf ik al aan dat deze band met recht als progressief kan worden gezien. Er worden nieuwe wegen verkend op het gebied van zanglijnen en drumpatronen en alle regels die gelden op het gebied van songstructuren worden genegeerd. Iedere song is een avontuur, waarvan je nooit van tevoren weet hoe het afloopt, ook niet na enkele luisterbeurten. Je hebt meerdere pogingen nodig om de muziek voor jezelf, in je eigen hoofd, te structureren. Het zijn in ieder geval geen nummers die je makkelijk zal mee neuriën. Het verschil met het vorige album zit hem in het feit dat er een gevoel overheerst van een meer open geluid. De songs lijken meer te ademen en de luisteraar meer gelegenheid te bieden mee te gaan in de wereld die de band probeert te scheppen. Dat dit uiteindelijk een valse belofte blijkt, maakt de muziek alleen maar intrigerender.

Ik kan de inhoud wel stuk voor stuk gaan behandelen, maar zoals ik al eerder schreef is het gewoon muziek die door de luisteraar dient te worden beoordeeld en alleen de eigen mening telt in dit geval. `Initiation` is trouwens wel een voorbeeld van een song die meer ademt, maar als je dan de gitaarlijnen probeert te volgen, kan het zijn dat je halverwege al de handdoek in de ring gooit. Een echte muziekliefhebber, en dit is een band voor echte muziekliefhebbers, die begint echter vol goede moed opnieuw met de verkenningstocht en zal stukje bij beetje dit album beginnen te snappen. Ook een prachtig nummer als `Second Sight` zal dan zijn schoonheid openbaren. Gebruik het fraaie drumwerk van de heer Grossman maar als leidraad, dan komt het allemaal wel goed. Album van het jaar tot nu toe.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.