Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Mystik – Mystik
I Hate Records
Release datum: 17 mei 2019
Tekst: Koen Bakker – 02 oktober 2019
“Ontwapenend en verfrissend.”
7.9/10

Mystik is een jong Zweeds kwartet dat in 2018 debuteerde met een gelimiteerde cassette tape die de naam ‘Demon’ genoot. De 300 gefabriceerde exemplaren vonden grif aftrek en waren in een mum van tijd uitverkocht. De distributeur van die tape, het eveneens Zweedse I Hate Records, bedacht zich geen moment om Mystik een contract onder de neuzen van de bandleden te schuiven, hetgeen geresulteerd heeft in het gelijknamige debuut dat op zowel CD als LP is uitgekomen. De online winkel van I Hate zal voor sommigen een uitdaging zijn omdat deze alleen te vinden is op Discogs.

Wat meteen positief opvalt zijn de lieftallige snuitjes van Julia von Krusenstjerna (basgitaar en vocalen op ‘Mystik’, maar heeft inmiddels haar bas ingeruild voor een gitaar), Beatrice Karlsson (gitaar) en Lo Wickman (gitaar, maar is recentelijk opgehoepeld). Bij live optredens wordt er momenteel een beroep gedaan op een oproepkracht. Achter de drums vinden we het enige mannelijke bandlid, ene Sven Nilsson. Die mag er ook wel wezen trouwens met zijn geile pornosnor. Verzamelaars van de platen High Roller Records zullen wel e.e.a. van hem in de kast hebben staan van zijn andere bands Antichrist en Witchgrave.

Mystik speelt lekkere ouderwetse heavy / speed metal die zich na enkele draaibeurten al in je fontanelletje vestigt. Het timbre van von Krusenstjerna’s stem is onmiskenbaar vergelijkbaar met dat van Dorothee Pesch, die terug in 1984 overtuigend debuteerde als frontvrouw op Warlocks’ ‘Burning The Witches’. Ook muzikaal zijn er diverse aanknopingspunten met die plaat te vinden. Fans van Original Sin’s ‘Sin Will Find Out’ (1986) zullen tevens in de wolken zijn van Mystik. Ik vind het gewoon ontwapenend en verfrissend dat nieuwe groepen terug durven te grijpen op leuke plaatjes van weleer en gewoon lekker hun ding doen.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.