Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Vorna – Sateet Palata Saavat
Lifeforce Records
Release datum: 27 september 2019
Tekst: Vera Matthijssens – 02 oktober 2019
“Een Fins melancholiek album naar ons hart, met in afsluiter ‘Kauas’ nog wat heidense samenzang en zo was dit een genoegen van begin tot einde. Aanrader!!!”
8.6/10

Er zijn nog bands die ontstaan uit pure vriendschap. Neem Vorna uit Finland (Tampere) als voorbeeld. Opgericht in 2008, al hun albums in de Finse taal en geen enkele bezettingswijziging sinds het begin. Het zestal evolueerde van black metal met enige folk/pagan invloeden (denk aan Moonsorrow) naar een meer melancholische vorm van muziek. ‘Sateet Palata Saavat’ is hun derde album en wij kunnen dit warm aanbevelen aan liefhebbers van Amorphis, Insomnium en Ghost Brigade.

De bandnaam is ontleend aan een Finse folklorefiguur en de albumtitel is vrij vertaald ‘de terugkeer van de regen’. Perfect voor de melancholieke metal die men hier presenteert. Er zit veel afwisseling in de songs, zodat we bij elke song aangenaam verrast worden. Dit album heeft ook wat symfonische arrangementen meegekregen, maar zeker niet overdadig. Wel effectief zoals we horen in de intro ‘Ylle Kaartuvat’ en de glansrol van de uiterst sensitieve viool in het slepende ‘Sateet’. De band speelt innovatief met snellere en tragere composities. ‘Toinen’ is zo’n snelheidsduivel, met enkel zwartgeblakerde zang van Vesa Salovaara. Maar in het volgende nummer ‘Syvyydet’ leren we dat hij ook een erg mooie, cleane stem heeft, zodat er in de meeste songs een dynamisch contrast is qua zang. In ‘Sydäntalven Puut’ komt klassieke piano wat meer op de voorgrond, maar de ondersteuning der zwevende toetsen is alom aanwezig. Ook het uiterst melodieuze soleerwerk van gitarist Arttu Järvisalo verdient een pluim, luister maar naar het energieke ‘Virvatulet’. Een Fins album naar ons hart, met in afsluiter ‘Kauas’ nog wat heidense samenzang en zo was dit een genoegen van begin tot einde. Aanrader!!!

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.