Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Municipal Waste

 

Ryan Waste: “Omdat we de EP ‘The Last Rager’ noemden waren er al mensen die dachten dat we er mee gingen stoppen…”

Het is al weer twee jaar en honderden shows geleden dat het laatste studio album ‘Slime and Punishment’ van de Amerikaanse thrash metal crossover band Municipal Waste uitgebracht werd. Het werd weer eens tijd voor een nieuw teken van leven. Met de nieuwe EP ‘The Last Rager’ heeft de band uit Virginia in ieder geval weer vier nieuwe tracks te bieden waarmee we ons voorlopig even zoet mogen houden. Ik spreek met gitarist Ryan Waste over de aanstaande tournee en de achterliggende gedachte achter ‘The Last Rager’.
Dennis van ‘t Hoofd Ι 2 oktober 2019

Jullie nieuwe EP ‘The Last Rager’ bevat vier nieuwe knalharde cross over thrash metal songs, die absoluut naar meer smaken. Ik vroeg me af waarom jullie ‘slechts’ voor een nieuwe EP gekozen hebben en niet voor een nieuw album gegaan zijn?
Nou, tussen de laatste twee studio albums zat ook vijf jaar en we hadden zoiets van laten we alvast een korte EP uitbrengen om de fans te laten weten dat we er nog zijn. Een EP is natuurlijk een uitermate geschikt medium om met slechts een paar songs flink indruk te kunnen maken, waardoor de fans hunkerend uitkijken naar meer materiaal, als je het goed doet tenminste. We houden ervan om ons publiek te uit te dagen, dus voor ons is het echt een win-win situatie.

Openingsnummer ‘Wave of Death’ klinkt echt super catchy, maar is tegelijkertijd ook héél anders dan de cross over thrash waarom jullie bekend staan…
We proberen met The Waste altijd een goede mix te maken en meestal volgt na een snelle riff bij ons een lekker mid-tempo stuk. De hoofdriff was aanvankelijk bedoeld als een break naar het einde van een andere riff, maar in dit geval hebben we hem gebruikt voor de hele song. Tegelijkertijd is het een ontzettend gave riff om te spelen, zeker als je gewend bent om alleen maar te snel te spelen. Voor Tony is het bovendien een mooie rustpunt in een live setting en het hoge meezing-gehalte maakt de song mooi af.

Afgelopen zomer speelden jullie dit nummer ook al op de zomerfestivals als ik me niet vergis?
Inderdaad, maar voordat we dit nummer schreven deden we ook al jaren een ‘Wave of Death’ samen met het publiek. Maar aangezien bijna iedere andere band tegenwoordig al een ‘Wall of Death’ in hun show heeft zitten, waarbij de band het publiek opsplitst en beide kanten van het publiek dan tegen elkaar op laat springen, hadden we dat wel een beetje gezien. We bedachten de ‘Wave of Death’ als alternatief, om bij grote festivals zo veel mogelijk mensen tegelijk naar het podium te laten crowdsurfen. We speelden een aantal van onze oude nummers als achtergrond muziek voor de chaos die daarop opstond, maar niets was vergelijkbaar met de golf die we veroorzaakten toen ze hun eigen thema song hadden. De perfecte storm ontstond bij ‘The Wave of Death’ en dit nummer zal denk ik voor altijd wel in onze setlist blijven.

In oktober gaan jullie in de Verengde Staten op tour met Napalm Death en Sick Of It All, dat is een vrij uiteenlopende line-up voor fans uit drie verschillende scenes. Ben je niet bang dat dat verkeerd uitpakt?
Vanaf dag één hebben we met The Waste altijd geprobeerd om met zo veel mogelijk verschillende bands op tour te gaan, van punk, hardcore, heavy metal, speed metal, hard rock, death metal en ga zo maar door, om het vooral maar interessant te houden. Er is niets zo ééntonig als op één avond allemaal bands uit één en hetzelfde genre te zien. We hechten er ook veel waarde aan om op tour te gaan met bands die we mogen en respecteren. Een goede persoonlijkheid en positiviteit zijn van groot belang wanneer je lang op tour bent en Napalm Death en Sick Of It All zijn beiden top in die categorie. Bovendien zijn het fantastische en legendarische bands.

Europa is aansluitend aan de beurt, al zijn het slechts zestien shows in november en december. Hebben jullie er zin in en wat kunnen de fans verwachten?
Slechts zestien? Europeanen willen altijd meer haha! Ja, we kunnen niet wachten om weer terug te gaan en we hebben dit keer zelf de bands uitgekozen waar we mee wilden touren. Met onze vrienden van Toxic Holocaust, Enforcer en Skeletal Remains hebben we een hele gevarieerde package die bijna alle metal genres omvat, zoals ik ook al eerder aangaf. Zoals je van The Waste mag verwachten zullen we boel weer flink op stelten zetten en we hebben ook nog wat verassingen in petto, waar ik nog niks over kan zeggen, dus ik zou zeggen, kom langs en laat je verassen!

Gelukkig komen jullie ook weer naar Nederland op deze tour. Jullie waren al behoorlijk vaak in Nederland onderweg, wat vind je van de Nederlandse scene?
Ik geniet altijd van de sfeer in Nederland. Nederlanders zijn op de één of andere manier altijd héél positief, iets wat je niet overal terug vindt in Europa. Eerst dacht ik dat het de wiet was, maar er bleek toch nog iets meer achter te zitten. Het is een hele gastvrije cultuur en de meeste mensen lijken altijd heel opgewekt te zijn. Maar nog belangrijker, jullie zijn niet bang om te stagediven, en daar houden wij natuurlijk van. Het publiek gaat er helemaal voor in Nederland, dus blijven we terugkomen en voelt het een beetje aan als thuis.

Wat zijn jullie van plan wanneer de tours er op zitten? Kunnen we dan misschien op een vervolg op het laatste album ‘Slime And Punishment’ rekenen?
We zijn inmiddels al druk bezig met het schrijven van nieuw materiaal, in principe houdt dat nooit op, dus reken er maar op dat er een vervolg komt! Er waren al mensen die dachten dat we er mee gingen stoppen omdat we de EP ‘The Last Rager’ noemden, maar het gaat eigenlijk over een goede vriend van de band die er altijd erg trots op was als laatste nog overeind te staan na een goede avond stappen. Hij noemde zichzelf gekscherend ‘The Last Rager’. Hij bewerkte onlangs nog de video  van ‘Wave of Death’, dus congrats Marky, you made it!

Gelukkig maar dan hebben we nog wat om naar uit te kijken! Als laatste, heb je nog iets toe te voegen aan dit interview?
Dank je voor alle support en we zien jullie op tour!

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.