Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Mother Of All – Age Of The Solipsist
Black Lion Records
Release datum: 11 juni 2021
“AIs dat een sta-in-de-weg om het album te beluisteren?”
7/10
Patrick Verhoeven I 5 juli 2021

Mother of All is een eenmansband van multi-instrumentalist Martin Haumann. Een naam die je wellicht kent van bands als Afsky, Mercenary en Myrkur, waar hij ook de drumstokken hanteerde. Voor het uitbrengen van dit ‘Age Of The Solipsist’ riep hij de hulp in van gitarist Frederik Jensen en niemand minder dan Steve Di Giorgio (Testament, ex-Death, ex-Sadus). Om het geheel compleet te maken is de productie, de mix en de mastering in handen van Hannes Grossmann (Alkaloid, Eternity’s End, ex-Necrophagist, ex-Obscura).

De basis voor het album van Haumann is technische death metal, waar veel melodische en progressieve elementen en een vleugje thrash metal (‘Curators of Our World Scope’) aan toegevoegd zijn. Het resulteert in een gevarieerd album, waarop anderzijds ook duidelijk te horen is waar hij zijn inspiratie vandaan heeft gehaald. De Obscura invloeden liggen geregeld op de loer (‘We Don’t Agree’, ‘At The Edge Of A Dream’) en de wat jazzy, afwijkende maatsoorten doen in de verte denken aan Edge of Sanity. Openingstrack ‘Autumn’ start met een akoestisch gedeelte en kent momenten waarop het tempo fraai vertraagd wordt. Samen met titel track ‘Age Of The Solipsist’, wat gekenmerkt wordt door gevarieerd gitaarwerk, zijn het de twee hoogtepunten van het album. De andere vijf tracks zijn ook zeker niet verkeerd, maar zijn minder opvallend qua compositie. Haumann, die naast de drums ook de bas en vocalen op zich genomen heeft, is qua stem vrij recht-door-zee en rauw. Hij beschikt over niet heel veel afwisseling in zijn stem en zijn geschreeuw wordt naarmate het album vordert helaas wat eentonig. Als dan ook de modderige productie het geheel in de weg zit, gaat er meer van het luisterplezier verloren dan nodig is.

‘Age Of The Solipsist’ is een album dat muzikaal zijn mannetje wel staat, maar waarop de vocale uitvoering en de productie helaas te wensen overlaten. Is dat een sta-in-de-weg om het album te beluisteren? Dat zal ieder voor zich moeten bepalen.