Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Lacuna Coil – Live From The Apocalypse
Century Media Records
Release datum: 25 juni 2021
“Ondanks het feit dat een en ander muzikaal prima klinkt, is en blijft het sterkste punt en meest onderscheidende vermogen van Lacuna Coil natuurlijk de vocale interactie tussen zanger Andrea Ferro en zangeres Cristina Scabbia”
8.5/10
Sjak Roks I 5 juli 2021

Mmm…alweer een live-album van Lacuna Coil zul je je afvragen, want met ‘Visual Karma (Body, Mind And Soul’ (uit 2008), ‘Shallow Live: Acoustic At Criminal Records’ (uit 2010) en het in 2018 uitgebrachte ‘The 119 Show – Live In London’ zijn we met deze ‘Live From The Apocalypse’ alweer toe aan de vierde live-registratie van onze Italiaanse vrieden. Toch is het niet zo vreemd dat men er voor gekozen heeft om dit plaatje op de markt te gaan brengen, want vlak na het verschijnen van hun laatste studio album ‘Black Anima’ werd de wereld opgeschrikt door het welbekende Corona-virus en kwam er van een deugdelijke promotie van die klasse-plaat op een podium niet zoveel terecht. En dus besloot men om in september 2020 een speciale live-stream event te organiseren, waarbij alle nummers van ‘Black Anima’ uitgevoerd zouden gaan worden. Deze gebeurtenis vond plaats in de Alcatraz Club in Milaan en wordt nu door Century Media Records uitgebracht in CD- en (bonus)DVD-formaat.

Natuurlijk is en blijft het een hele rare gewaarwording om een band live te zien en horen spelen zonder een publiek en met name de interactie tussen bandleden en fans wordt node gemist, maar toch is deze ‘Live From The Apocalypse’ een zeer geslaagde release geworden. Voor de broodnodige afwisseling is zijn de nummer op die er op ‘Black Anima’ te vinden zijn door elkaar gehusseld zodat je geen integrale vertolking van die plaat krijgt. Naast alle ‘Black Anima’ nummers (inclusief de drie bonus-songs) is ook ‘Bad Things’ toegevoegd, dat de band heeft opgenomen voor het Amazon Music Originals programma. Aan goed song materiaal is er dus zeker geen gebrek en iedereen die Lacuna Coil al eens in een live-setting heeft gezien weet dat de band op het podium een geoliede machine is, wat niet zo vreemd is als je als band al meer dan vijftienhonderd optredens achter je kiezen hebt.

De heren muzikanten spelen dusdanig strak dat er nauwelijks onderscheid te herkennen is tussen deze live-versies en de studio-versies en dat maakt het geheel een erg aangename luisterervaring. Ondanks het feit dat een en ander muzikaal prima klinkt, is en blijft het sterkste punt en meest onderscheidende vermogen van Lacuna Coil natuurlijk de vocale interactie tussen zanger Andrea Ferro en zangeres Cristina Scabbia. Dat maakt tracks zoals ‘Apocalypse’, ‘Veneficium’, ‘Sword Of Anger’ en het ronduit fantastische ‘Save Me’ zeer de moeite van het beluisteren waar, al kan dat eigenlijk van alle nummers op deze ‘Live From The Apocalypse’ gezegd worden. Lacuna Coil heeft gedurende hun inmiddels behoorlijk lange carrière een indrukwekkende groei doorgemaakt en dat komt op deze nieuwe live-plaat uitstekend tot uiting.

Tracklist:

 1. Anima Nera
 2. Sword Of Anger
 3. Save Me
 4. Now Or Never
 5. Reckless
 6. Through The Flames
 7. Apocalypse
 8. Black Feathers
 9. Under The Surface
 10. The End Is All I Can See
 11. Veneficium
 12. Black Dried Up Heart
 13. Bad Things
 14. Layers Of Time
 15. Black Anima
 16. Save Me