Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Enslaved – Cinematic Tour 2020 (box-set 4DVD/4CD/vinyl)
Nuclear Blast Records / By Norse Music 
Release datum: 25 juni 2021
“Een illustratie van deze tijd die kan tellen en dit om het 30-jarig bestaan van Enslaved te vieren!”
8.5/10
Vera Matthijssens I 6 juli 2021

Vanwege de restricties tijdens de pandemie in het voorjaar van 2020 kwam er een einde aan het beleven van echte concerten. Al spoedig maakten we kennis met het fenomeen ‘live streams’ waarbij bands nieuw en oud materiaal live speelden, maar zonder publiek. Van sessies in de woonkamer ontwikkelde dit fenomeen zich al vlug tot speciale gebeurtenissen waarbij het showelement ook niet ontbrak. Intussen heeft zowat elke band wel eens een ‘stille performance’ gedaan. MAAR…

Enslaved behoort – als immer innovatieve band – tot de pioniers van deze gedisciplineerde edoch spoedig welig tierende performances. Zo kon het gebeuren dat wij al vrij vroeg na de eerste lockdown noteerden dat Enslaved elke maand zo’n live stream zou uitzenden, telkens met een andere presentatie. Dat lanceerden zij onder de noemer ‘Cinematic tour 2020’. En zo gingen we ook deze ‘thuisconcerten’ op waarde schatten.

Enslaved bestaat inmiddels dertig jaar en ontwikkelde zich van ruwe Viking/black metal band tot een stel muzikanten dat meer en meer progressieve elementen in de heavy muziek zou laten infiltreren. Deze evolutie is duidelijk merkbaar in de box-set die By Norse Music nu in samenwerking met Nuclear Blast op de markt brengt en al deze zomerconcerten aanbiedt in audio/visuele vorm. De box set bevat 4 DVD/CD met elk een concert. De vier albums zijn ook apart verkrijgbaar, vinyl komt in vele kleuren en digitale luisteraars worden evenmin over het hoofd gezien. De box set is gelimiteerd tot 1000 stuks.

De eerste show van de Cinematic tour was getiteld ‘Chronicles Of The Northbound’ en werd uitgezonden eind juli 2020. De setlist was samengesteld door de fans en leverde best wat verrassingen op. Naast knallers als het vrij recente ‘Roots Of The Mountain’ en de oudere songs ‘Ethica Odini’ en ‘Isa’ waren we immers bijzonder verheugd om het erg lange, avontuurlijke ‘793 (Slaget om Lindisfarne)’ eens live te zien en het meedogenloze ‘Fenris’ uit 1994 hapte ook lekker weg. Zeven songs werden gepresenteerd in samenwerking met het Roadburn festival, waar Ivar Bjørnson al eens curator is geweest.

Eind augustus vatten we terug post voor het scherm. De tweede on line show was genaamd ‘Below The Lights’ en het spreekt voor zich dat toen heel dat album – oorspronkelijke release in 2003 – werd gespeeld. In die tijd maakte Enslaved de overstap van rigoureuze band naar meer verfijnde invloeden en dat is dan ook goed te merken in de muziek. Dit gebeuren kwam tot stand in samenwerking met het Beyond The Gates festival.

Enslaved heeft in 2020 ook een nieuw album uitgebracht. ‘Utgard’ werd begin oktober vrijgegeven en het is op de eerste dag van die maand dat de live stream van de ‘release show’ ook te bezichtigen was, wederom onder de noemer van Cinematic tour 2020. Ditmaal getiteld: ‘Utgard – The Journey Within’. Het was een unieke live show in Sotra, waar Enslaved vier nieuwe songs (+intro) ten beste gaf. ‘Utgard’ is een prachtalbum en vooral de uitvoeringen van het intense ‘Jettegryta’ en ‘Homebound’ (zonet op videoclip verschenen) doen kippenvel rijzen. De band kon natuurlijk nog niet toeren voor deze nieuwe plaat, des te waardevoller is het dat we ook al de songs ‘Urjotun’ en ‘Flight Of Thought And Memory’ kunnen bekijken in een live setting in Noorwegen! Deze show kwam tot stand in samenwerking met het Duitse Summer Breeze festival en is een illustratie van deze tijd die kan tellen!

De vierde dvd van deze box-set, met als titel ‘The Rise Of Ymir’ bevat opnamen die gemaakt zijn op 1 april 2020 tijdens het Verftet Online Festival in Bergen. Dit was hoogstwaarschijnlijk het allereerste digitale festival en Enslaved maakte daar deel van uit. Bijna een uur show van de sympathieke, talentvolle Noren, waarbij we met drie songs van ‘Below The Lights’ en enkele anderen wel een beetje overlappingen hebben, maar een druiloor die daarover kniest. De band beleefde hier haar eerste show zonder publiek en zij brengen het er goed vanaf. Voor het lange ‘Sacred Horse’ is intussen ook een videoclip openbaar gemaakt. Met deze box-set ben je zeker even zoet in afwachting van ‘the real thing’ wanneer Enslaved hopelijk in februari en maart 2022 op tournee kan met Intronaut, Obsidian Kingdom en Crown.