Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Dear Mother – Bulletproof
Eigen beheer
Release datum: 16 juli 2021
“Met een krachtige metalcore insteek, met name wat agressie en breaks betreft, komen hier toch ook wel invloeden in naar voren die je gezien de geschiedenis van deze mensen niet zullen verrassen”
7/10
Bart Meijer I 2 juli 2021

Er komt een moment in je leven dat je denkt fuck it en daar dan ook naar handelt. Dat zijn keerpunten en een goed moment voor een nieuwe start. Zoiets moeten Merel Bechtold, Joey de Boer (beide speelden respectievelijk gitaar en drums in onder andere Delain) en de, in elk geval voor mij, nog relatief onbekende zanger David Hruska hebben gedacht toen zij de boel de boel lieten en Dear Mother begonnen, met het idee muziek te maken die ze het liefst speelden, zonder daarbij teruggehouden te worden door conventies.

‘Bulletproof’ is hun debuutplaat en is een ode aan de tegenslagen in het leven die ons vormen en sterker maken. Met een krachtige metalcore insteek, met name wat agressie en breaks betreft, komen hier toch ook wel invloeden in naar voren die je gezien de geschiedenis van deze mensen niet zullen verrassen. Zoals bijvoorbeeld het toetsenspel, en ook al hoor je wel wat vleugjes symfonisch en orkestraal, Dear Mother heeft er voor gekozen om dit zeker niet de boventoon te laten voeren. De toetsen worden gebruikt om een elektronische, soms zelfs industriële achtergrond neer te zetten en dit maakt deze muziek niet alleen anders dan wat voormalige bands van deze artiesten deden, maar mijns inziens ook beter.

David ‘Pear’ Hruska is een bijzonder goede aanvulling op de muzikale talenten van Bechtold en De Boer: hij heeft een heel breed vocaal bereik waar ik erg van gecharmeerd ben. Naast de cleane zang (die heel af en toe wel iets te dramatisch overkomt) heeft hij een goede grunt, schreeuw en ook hoge sprongetjes en weet hij hiermee verschillende emoties over te brengen.

Het hele album zit retegoed in elkaar en de productie is top. Het is duidelijk dat Dear Mother veel vakmanschap aan boord heeft. Hierdoor krijg ik wel het idee dat er vooral veel volgens het boekje wordt gespeeld. Dat is geen minpunt, er zijn genoeg bands die dat doen en hele legioenen fans hebben. Die potentie heeft Dear Mother ook, mits ze zich blijven ontwikkelen. De band lijkt nog niet helemaal het onbekende te omarmen en iets meer spontaniteit zou die kippenvelmomentjes een behoorlijke boost kunnen geven.