Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Andreas Kisser: “’Eens een nummer is opgenomen, is het gedaan. Maar de muziek zelf kan nooit eindigen en blijft evolueren.”

Toen heel de wereld in lockdown ging, weigerde Sepultura zich hier bij neer te leggen. De band begon met SepulQuarta, een soort online liveshow die elke woensdag werd gestreamd en waar wekelijks een Sepultura nummer met een gastbijdrage werd gespeeld. Dat project hield hun een heel jaar bezig. Het resultaat was zo tof dat vijftien nummers op een album terecht kwamen. Het is geen livealbum of een best off verzamelalbum. Het is iets dat nog nooit was gedaan. Gitarist/oprichter Andreas Kisser legt uit hoe alles tot stand kwam.
Koen de Waele Ι 5 juli 2021

Hallo Andreas, hoe gaat het?
Heel goed. Leuk om je te horen.

De laatste keer dat ik je zag was in november 2019 in Parijs tijdens een luistersessie voor ‘Quadra’, een van de sterkste Sepultura albums van de laatste jaren. Er stond een hele tour gepland maar dan werd alles stil. Hoe heb jij dat overleefd?
Het kwam zo onverwacht en helemaal vanuit het niets. ‘Quadra’ kwam uit in februari 2020 en we speelden in Parijs een verrassingsshow als aankondiging voor Hellfest 2020. Er werd een hele tour uitgestippeld en bekend gemaakt. In de VS gingen we op tour met Sacred Reich. Er stonden een heleboel festivals op het programma. Twee dagen later moesten we naar de VS maar toen viel alles stil. Derrick (Green – Zanger) zat vast in de VS en wij zaten in Sao Paulo. We konden zelfs daar elkaar niet zien. We konden ook niet repeteren of naar de studio gaan, dus besloten we om elke woensdag SepulQuarta te doen. We maakten van bij ons thuis een online verbinding en show en konden spelen, praatten met vrienden en fans. Er werden vragen beantwoord en Sepultura nummers gespeeld. Er kwamen mensen uit onze beginperiode anekdotes vertellen. Het redde de band want het hield ons samen. Het was nooit de bedoeling om er een album van te maken. Dat album kwam pas veel later. We hadden een uitstekende verzameling van nummers met gasten en vrienden. We remixten alles en zorgden dat het goed genoeg klonk voor een album. Vanuit het niets maakten we iets. Ik ben er heel trots op om zoiets in deze bizarre en unieke tijden te doen.

Heel speciaal was het artwork. Het ziet er wat pijnlijk uit met een dode vogel maar blijft toch mooie en aantrekkelijke kunst.
Onze drummer Eloy Casagrande kende een jonge kunstenaar die in Belo Horizonte woont, dezelfde stad vanwaar Sepultura oorspronkelijk kwam. Hij had een unieke stijl en ik legde hem uit wat ik wilde. Iets dat vanuit het niets kwam maar toch iets creëerde. Het moest donker ogen maar ook positief en nieuwe mogelijkheden vertonen. Hij kwam zelf met het idee van de dode vogel en de bloemen. Het was het perfecte verhaal van ons idee en er werd niets meer aan veranderd.

De lijst van gasten is indrukwekkend. Er staan zoveel grote namen op, metaljongens en metalmeisjes. Hoe vond je die allemaal?
Ondertussen bestaan we vijfendertig jaar en dan leer je wel wat mensen kennen. Er zijn ook al zoveel nummers gemaakt en we dachten om er een in te oefenen en elke woensdag te spelen. We dachten ook aan vrouwen in de rock en zo kwamen we met het nummer ‘Hatred Aside’ terecht bij de metalmeisjes. Voor ‘Ratamahatta’ kwamen we uit bij een versie met drie drummers. Zo belden we wat gasten en vrienden en vroegen hun of ze volgende woensdag wilden meedoen met een bepaald nummer. Ik moet zeggen dat ik alle gasten heel dankbaar ben. Het gebeurde ondanks de omstandigheden erg professioneel. Ze stuurden dan alle audio en video van zichzelf naar ons op om het tijdig af te werken. Het werd een heel werkje maar de bands, de manager, de crew,…. iedereen hielp mee en het was tof om nog eens een album gemaakt te hebben.

Kan je het album een verzamelaar noemen of een livealbum?
Het is zelfs niet live opgenomen maar in een studio. Hoewel je die thuisopnames ook geen studio kan noemen. Het is alleszins op een originele manier gedaan die enkel de lockdown kon bekrachtigen. Heel wat bands spelen live via internet maar wij hebben zo een album gemaakt en dat is een leuk idee voor de toekomst, iets dat we nu geleerd hebben hoe te doen.

Er werden een pak meer nummers verwerkt maar die staan er nog niet op. We denken om die nog te gebruiken voor andere projecten in de toekomst. Nu begint er eindelijk zicht op een einde te komen en het feit dat we terug de baan zullen op mogen gaan. Dus rijpen de ideeën om die gasten het podium op te nodigen om wat te komen jammen. Het is een leuke mogelijkheid, zeker omdat we iedereen persoonlijk heel goed kennen.

Ik dacht dat jij zo een gigantische homestudio zou hebben met alles erop en eraan. Toch speel je ergens vanuit een klein opbergkamertje propvol met Sepultura en Starwars memorabilia.
Haha, mijn kamer is nogal klein. Ik heb zelf geen plaats om een drumstel op te zetten maar werk met een drummachine. Technologie kan meer doen en je hebt zoveel plaats niet meer nodig. Er past zelfs een hele studio in een laptop. Heel wat zangers deden hun opnames zelfs in de badkamer. En dan zijn er drummers die in hun tuin zitten met een IPhone om alles te filmen. Dat is best wel grappig. En het is allemaal gelukt dus op een bepaalde manier was het uitstekend te noemen. Zelfs voor een album dat niet gepland was. Niemand had een idee en moest iets van papieren invullen of een contract tekenen. Iedereen deed het op de manier die hij het beste kon.

Op ‘Cut Throat’ hoor je Scott Ian (Anthrax) als tweede gitarist. Op het YouTube-kanaal staat ondertussen al veel commentaar bij het nummer dat Sepultura beter klinkt met twee gitaristen. Heb je daar al over nagedacht?
Neen hoor. Dat nummer werd destijds geschreven voor twee gitaristen. Er werd geen enkel nummer echt live gespeeld en op sommige werkten we met twee bassisten en drie gitaristen. Mensen willen altijd een tweede gitarist horen en dat is een Sepultura discussie waar al heel wat woorden over gevloeid zijn. Waarom toch? In de studio gebruik ik twee of zelfs drie gitaarlagen. Live is het een andere wereld. Je moet het ogenblik respecteren en ik wil niet altijd klakkeloos dezelfde gitaarsolo spelen zoals ik het in de studio deed. Daarom hou ik zoveel van een band als Led Zeppelin want die deden altijd hun zin op het podium. Vandaar dat er zoveel bootlegs van hen in omloop zijn en waarom ik zoveel respect voor de band heb. Dat is de mooiheid ervan en ook de reden waarom het altijd natuurlijk blijft klinken. De inhoud blijft maar je kan het op zoveel verschillende manieren spelen. Eens een nummer is opgenomen, is het gedaan. Maar de muziek zelf kan nooit eindigen en blijft evolueren. Luister maar naar het nummer ‘Kaiowas’. Dat blijft steeds hetzelfde nummer maar het werd al op zoveel verschillende manieren ingespeeld. Met enkel gitaren of met veel percussie of zang, noem maar op. Ik heb er nog nooit iemand zijn beklag over horen doen. Een nummer moet evolueren. We respecteren de structuur maar er is dikwijls nog veel plaats om nog te groeien.

Zoals je reeds zei, is Hatred Aside opgenomen met drie metaldames. Fernanda Lira van Crypta sprak ik enkele maanden terug en ze is zo een toffe madam. Dat is toch zalig werken?
Fernanda is zo tof. Ik ken ze al van voor haar tijd bij Nervosa. Ze was nog heel jong en metal en kon toen al uitstekend met de basgitaar overweg. Ze is nog een paar keer te gast bij mij in de radioshow geweest. Samen met Angélica Burns (Hatefulmurder) en Mayara Puertas (Torture Squad) was dat een sterke vocale bezetting. De originele versie van dat nummer werd ook met drie zangers opgenomen: Derrick Green, ikzelf en Jason Newsted (ex-Metallica). Derrick organiseerde alle zangpartijen voor dat nummer en zong zelf ook mee met de meisjes. Het laat vooral horen dat vrouwen ondertussen ook hun plaats veroverd hebben in de metalscene. Ze spelen uitstekend en kunnen goede nummers schrijven. Ze laten hun stem horen.

Fernanda kon niet veel goed zeggen over Brazilië en het coronabeleid.
Dat is hier echt raar en verwarrend. We hebben de ergste president en regering ooit in onze geschiedenis met beslissingen die extreem verwarrend zijn en zeker in zo een crisissituatie. Maar de eerste vaccins beginnen stilletjes aan te komen. Ik heb enkele weken geleden mijn eerste inspuiting gekregen en hoop binnenkort te kunnen reizen. Jammer genoeg is het zelfs nog niet zeker welke vaccins wereldwijd zullen goedgekeurd worden. Hopelijk komt alles echter binnenkort goed. We moeten veilig zijn op concerten en tijdens de interactie met de fans. Hopelijk kunnen we samen met hun nog een biertje drinken. In Europa gaat alles wel een pak vlugger dan bij ons. Toch zijn al die grenzen klote, zeker als elk land zijn eigen regeltjes gaat volgen.

Nu je het toch hebt over een biertje drinken met fans. Jij hebt vorige week bekend gemaakt dat je al langer dan een jaar alcoholvrij bent en Derrick staat bekend voor zijn betrokkenheid van vegetariër te zijn. Straks is Sepultura een straight edge band geworden.
Niet echt hoor. Paulo (Jr.-bassist) drinkt op zijn eentje evenveel als een hele band samen. Ik hou nog steeds van wiet en marihuana. Maar de alcohol heb ik anderhalf jaar geleden afgezworen. Het was een uitstekende keuze want ik voel me al heel wat beter en mijn levenskwaliteit is verbeterd. Het was al zover gekomen dat de alcohol beslissingen voor mij nam en ik ben blij dat ik er vanaf ben.