Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Mortuary – The Autophagous Reign
Xenokorp
Release datum: 08 november 2019
Tekst: Koen de Waele – 23 oktober 2019
“Dit is death metal met stevige thrash invloeden van hoog niveau. Het is direct te horen dat de leden al jaren ervaring hebben.”
8.5/10

Dat er in dat immens grote Frankrijk nog veel verborgen parels te ontdekken zijn, zal elke Nederlandse en Belgische toerist wel kunnen beamen. Behalve pittoreske plaatsjes valt er echter ook cultureel nog heel wat te verkennen. Uiteraard is Lords Of Metal een magazine waar metal in al zijn facetten besproken wordt dus wijselijk ga ik me dus maar eventjes onthouden over de beste pastis en leukste dorpjes maar ga ik het hebben over Mortuary.

Via het Franse label Xenokorp kreeg ik van de redactie het album ‘The Autophagous Reign’ in digipack formaat binnen. Zulke mooie afgewerkte digipacks zijn als promotie zelden te bespeuren. Behalve de CD krijg je er nog eens een kaartje bij met de download code om het album ook digitaal binnen te halen. Dikke pluim dus voor Xenokorp. En dan dacht ik bij mezelf, als iets zo mooi verpakt is, moet de inhoud toch ook wel de moeite zijn. En wees gerust, het is de moeite. Zelf had ik nog nooit van de band gehoord maar blijkbaar bestaat Mortuary al sinds 1989 en is dit hun zesde album. In een ver verleden heeft zelfs niemand minder als Dirk Verbeuren (drummer Soilwork en Megadeth) nog in de band gezeten.

Aan een intro wordt geen tijd verspild, met opener ‘Delete / Replace’ wordt er onmiddellijk snel ingevlogen. Dit is death metal met stevige thrash invloeden van hoog niveau. Het is direct te horen dat de leden al jaren ervaring hebben. Ook zanger Patrick schreeuwt en grunt de pannen van het dak. De lekker opzwepende ritmische gitaar riffs en drums waarbij gretig gebruik wordt gemaakt van blastbeats zorgen voor zalige stukken. De bas gaat geregeld eens in overdrive en laat er een stevige groove door smaken. Luister maar eens naar een nummer als ‘A Curse In Disguise’, het beukt alles in iedereen omver. Ook op technisch gebied hoor je heel wat vernuftigheden. ‘Memorial In Vivo’ heeft als intro en outro een mooi pianostuk meegekregen. Na het vervagen van de laatste piano aanslagen, wordt onmiddellijk overgegaan naar het in het Frans gezongen ‘Cheptel’. De meeste Nederlanders onder ons zullen hier geen jota van verstaan maar wees gerust, de koppen gaan hierbij op en neer gaan. Als extra krijg je ook nog eens drie bonusnummers mee. Dit zijn heropnames van bonustracks uit 1989, 1992 en 1994. Het oogt nog steviger dan het album zelf. En het laat horen dat Mortuary al jaren heel goed bezig is. Voor wie enkel het laatste deel van de reviews leest. ‘The Autophagous Reign’ is death metal met een flinke invloed van thrash en dat alles op topniveau. Zeker een aanrader.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.