Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Mors Principium Est – Liberate The Unborn Inhumanity 
AFM Records
Release datum: 8 april 2022
“Jaren later vormt dit gepimpte oudere materiaal nog zeker een uur luisterplezier voor de melodieuze death metal fan die ook de Gothenburg sound altijd leuk gevonden heeft”
8.2/10
Vera Matthijssens I 12 april 2022

Mors Principium Est is altijd een ondergewaardeerde band gebleven, ook al was er niets mis met de melodieuze death metal van de Finnen. Ze hadden wel af te rekenen met een groot verloop van muzikanten in de loop der jaren. Zo stelden we ten tijde van vorig album ‘Seven’ vast dat alleen zanger Ville Viljanan en de Engelse gitarist die de laatste jaren al de muziek schreef, Andy Gillion, nog deel uitmaakten van deze band. Zij waren de scheppers van heel dat zevende album.

Na tien jaar trouwe dienst verliet Andy Gillian in 2021 echter ook de band en toen werd het natuurlijk de hoogste tijd om in te grijpen of te stoppen. Ville werd gedreven door nostalgie bij de samenstelling van een volgende bezetting. Hij belde de vorige gitaristen op die destijds de band opgericht hadden. Jori Haukio (in eerste instantie ook zanger) en Jarko Kokkoo zagen het zitten om terug te komen. Bassist Teemu Heinola keerde ook terug. Samen met een nieuwe drummer (Marko Tommila) selecteerden zij een aantal songs van de drie eerste albums en hebben die helemaal opnieuw opgenomen, gemixt en gemastered. Het betreft hier materiaal dat eerder verscheen op ‘Inhumanity’ (2003), ‘The Unborn’ (2005), ‘Liberation = Termination’ (2007) en van hun tweede demo het uit twee delen bestaande ‘Valley Of Sacrifice’ waarvan het eerste deel zopas als videoclip verschenen is. Toen zat de band bij Listenable Records.

Het is zeker de moeite waard om eens stil te staan bij de beginperiode van Mors Principium Est. Jaren later vormt dit gepimpte oudere materiaal nog zeker een uur luisterplezier voor de melodieuze death metal fan die ook de Gothenburg sound altijd leuk gevonden heeft. Vlot en strak worden de songs op behoorlijke snelheid uit de boxen gestuwd, soms met een zwartgeblakerd randje, dan weer voorzien van smaakvolle symfonische arrangementen, maar altijd strak en opzwepend. Opgenomen in verschillende thuisstudio’s en gemixt en gemastered door Thomas ‘Plec’ Johannsson, is dit een voortvarende brok death metal die in ‘Pure’ wat vrouwenzang infiltreert en het meest epische allures heeft in beide delen van de oudste compositie ‘Valley Of Sacrifice’. Hopelijk hebben de heren elkaar voor langere tijd teruggevonden.