Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Destruction – Diabolical
Napalm Records
Release datum: 8 april 2022
“‘Diabolical’ is een album dat geen vernieuwende elementen nodig heeft, maar respect toont aan de immer traditionele waarden in thrash/speed metal. Wie kan ons dat beter bezorgen dan deze veteranen in het genre?”
8.4/10
Vera Matthijssens I 12 april 2022

Toen het vorige Destruction studioalbum ‘Born To Perish’ uitkwam in 2019, gaf de band aan om verder te gaan als viertal met twee gitaristen: Mike Sifringer en Damir Eskic. Dat was geleden sinds de eerste dagen in hun bestaan. Groot was dan ook onze verbijstering toen we hoorden dat oudgediende Mike in de zomer van 2021 plots het Teutoonse thrash collectief verlaten had. Hij was er bij sinds het begin!

Maar niemand is onvervangbaar en zanger/bassist Schmier deed een goede gok toen hij Martin Furia (Bark, Furia) als vaste gitarist binnenhaalde, want zij kenden elkaar al jaren. Het 17e studioalbum ‘Diabolical’ bevat dan ook tonnen energie en verenigt de vertrouwde sound met frisse bevlogenheid. Na de gestroomlijnde intro ‘Under The Spell’ gaat het tempo dan ook nog amper omlaag. De snibbige single ‘Diabolical’ is een toppunt van strak spel en energie. ‘No Faith For Humanity’ werd pijnlijk realistisch toen de videoclip van die song uitkwam op de dag dat Rusland Oekraïne binnenviel. De typische thrash stem van Schmier wordt omgeven door riant gitaarwerk waarbij Damir zijn shredpartijen laat weerklinken en Martin vooral de melodieuze stukken heel fraai in de verf zet. Met twee gitaristen wint Destruction uiteraard aan mogelijkheden en vitaliteit kent geen grenzen. Compacte songs waarin kritiek op de wereld om ons heen als een lopend vuurtje doorheen de songs loopt, dat is wat er zonder veel opsmuk (old school productie) op ons afgevuurd wordt. Afgesloten wordt er met een ‘salute’ aan grote voorbeelden GBH uit de hardcore/punk scene. Op die manier is ‘Diabolical’ een album dat geen vernieuwende elementen nodig heeft, maar respect toont aan de immer traditionele waarden in thrash/speed metal. Wie kan ons dat beter bezorgen dan deze veteranen in het genre?

Photo credit: Gyula Havancsák