Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Mörk Gryning – Hinsides Vrede
Season Of Mist
Release datum: 23 oktober 2020
“Een afwisselende plaat voor metalheads met een brede smaak.”
8.2/10
Koen Smits I 24 oktober 2020

Ik kan me goed voorstellen dat menig metal liefhebber blij was met de aankondiging dat Mörk Gryning na een meer dan tien jaar durende onderbreking de wapens terug oppakte in 2016 en nog blijer dat men na nog eens een jaar of vier eindelijk met nieuwe muziek komt. ‘Hinsides Vrede’ is het eerste album sinds ‘Mörk Gryning’ uit 2005. Dat is vijftien jaar zonder deze toch altijd zeer degelijke Zweedse band, maar nu beloven Goth Gorgon en Draakh Kimera ons mee terug te nemen naar het verleden.

Woeste, best typisch Zweeds klinkende black metal met heldere gitaren die hoog in de mix zitten wordt afgewisseld met rustige, sfeervolle aangelegenheden, samenzangmomenten en sporadisch enkele folk invloeden. En vooraleer je afknapt op ‘sporadisch enkele folk invloeden’: het is niet je kenmerkende Mithotyn/Thyrfing folk hoor. Misschien zit er een heel klein beetje Forefather in, en ook wel een Windir, maar het algemene spel zou ik eerder terugbrengen naar oudere platen als ‘Slaughtersun (Crown Of The Triarchy)’ van Dawn, ‘Far Away From The Sun’ van Sacramentum of recenter materiaal van Necrophobic (Hrimthursum) en Old Man’s Child (In Defiance Of Existance). Doe daar een scheut Hades, Vinterland…en waarom niet, Kampfar bij, een snuif Bathory en je krijgt een goed beeld van wat je hier te horen gaat krijgen. Verwacht hier dus geen kopie van ‘Mörk Gryning’, want ‘Hinsides Vrede’ is veel minder chaotisch en experimenteel dan z’n voorganger. Diegenen die net daarop kickten, kunnen deze best goed checken. In ‘Sleeping In The Embers’ en ‘Without Crown’ wordt serieus gas teruggenomen en deze laatste is een ronduit knappe compositie, maar de passage met cleane vocalen voorbij halverwege is echt tenenkrullend. Gelukkig maakt men dit meer dan goed in het afsluitende ‘Black Spirit’.

Met twaalf songs lijken we een hele boterham te krijgen en toch klokken we maar af op een goede vijfendertig minuten. Dat heeft vooral te maken met de toevoeging van vier korte instrumentaaltjes, maar ook met de gemiddelde duur van de songs. In drie a vier minuten kan je op zich geen epische epistels voorbrengen, maar toch slaagt men erin om meeslepend en verhalend uit de hoek te komen. De kracht van nummers als ‘Existence In A Dream’ of ‘The Night’ is net die korte en kordate aanpak. Niet te veel blabla, maar doeltreffend toeslaan heet dat dan. Een afwisselende plaat voor metalheads met een brede smaak. Liefhebbers van bovenstaande bands, maar ook van Borknagar of Grifvitnir, Enslaved of Ereb Altor kunnen dit album waarschijnlijk smaken.