Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Moon Oracle – Muse Of The Nightside
Signal Rex
Release datum: 27 augustus 2021
“Hetgeen sterker wordt gemaakt door de aanwezige Sabbathiaanse gitaardwalingen.”
7.5/10
Bart Meijer I 21 oktober 2021

Het debuut van het Finse Moon Oracle heet ‘Muse Of The Nightside’ en het is een samenwerking van een aantal reeds ervaren muzikanten. Dat lijkt in eerste instantie wel anders en dat komt met name door het ongebreidelde, donkere en rauwe dat door de hele mix heen te horen is. Voor het getrainde oor echter is duidelijk dat een dergelijk geluid juist veel ervaring nodig heeft om tot stand te komen.

De band laat een grimmige vorm van black metal horen, met snelle drums, tremolo gitaarstukken en het hiervoor genoemde rauwe randje. Nu is black metal een erg interessant genre, zij het hier en daar ietwat voorspelbaar. En die voorspelbaarheid doet Moon Oracle de das om door hun nummers te doorspekken met een aantal andere invloeden. Meest opvallend hierin is dat de basgitaar niet lomp de gitaarriffs volgt, maar hele eigen lijnen en loopjes laat horen. Dit geeft het geheel een stoner-doom glans, hetgeen sterker wordt gemaakt door de aanwezige Sabbathiaanse gitaardwalingen. Die geven de muziek een zeer onheilspellende nadronk.

‘Muse Of The Nightside’, een kortdurige debuutplaat, is het makkelijkst te omschrijven als een geslaagd huwelijk tussen black en epic doom metal. Van de schraperige vocalen tot aan de distorted gitaren is alles wel kenmerkend te noemen en is duidelijk dat Moon Oracle met deze schijf al een geheel eigen stijl heeft ontwikkeld. Het onbehouwen, zo goed als primitieve geluid is echt een charme en ik ben benieuwd wat deze band ons in de toekomst nog gaat brengen.