Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Metal Gear: Klirrton Grindstein

 
“Voor de HM2 liefhebber die een bruikbare livesound en studio zoekt is dit echt een pedaal die het onderzoeken waard is.”
De legendarische BOSS HM2 chainsaw sound heeft nog steeds een bijzonder plekje in de harten van old school death metal liefhebbers. De HM2 is de grondlegger van het Zweedse death metal gitaargeluid van bijvoorbeeld Entombed en At The Gates. Hoewel de oorspronkelijke pedalen gretig van hand tot hand gaan op de tweedehandsmarkt, zijn er minstens zoveel nieuwere pedalen die de HM2 eer aan proberen te doen. Op onze testbank treffen we een ode aan de chainsaw sound vertaald, in de moderne tijd, die gebruik maakt van Duitse ingenieurskennis en voorbereid voor modern studio- en livegebruik.
Door: Wouter Ι  28 augustus 2020

Klirrton
Klirrton is in 2018 gestart door Carsten, een Duitse elektrotechnische ingenieur die zijn creativiteit loslaat op gebruiksgerichte pedalen, van hoge kwaliteit voor gebruik in slaapkamerstudio’s tot professioneel. In een korte tijd zijn de producten van Klirrton gretig afgenomen en wereldwijd gewaardeerd, ondanks de overvolle gitaarpedalenmarkt.

Grindstein
De Grindstein is het resultaat uit een samenwerking van Klirrton met Kohlekeller Studios. Met noemenswaardige producties van bands als Benighted, Aborted en Powerwolf die hier hun producties hebben opgenomen of gemixt, is het een studio die weet wat een metalgitaartoon nodig heeft. Daarbij zijn er goede referentiegeluiden en video’s online gepubliceerd en dit geeft een goed beeld van wat de Grindstein in zijn mars heeft.

De Grindstein is een handgebouwde voorversterker in pedaalvorm, bedoeld om direct in een eindversterker of in je audio interface te prikken, maar je kan hem ook als normale distortion gebruiken. De IR en Kemper profiles worden meegeleverd met het pedaal en dit vinden wij een moderne en slimme, complete benadering. In het pedaal volgt je audiosignaal eerst een boost, daarna wordt het signaal gesplitst in twee distortionkanalen, de chainsaw en de ‘bottomshaker’. Mocht je er nog een laag bovenop willen smeren, of een ander effect toevoegen kan dit ook met de send en return.

Boost? Chainsaw? Bottomshaker? Ja, drie (!) distortionmodules in één pedaal en dit garandeert een brute toon. Het chainsawkanaal levert de HM2 sound, met brede instelmogelijkheden. Daar waar de instellingen van de HM2 eigenlijk maar één stand kent, namelijk “alles voluit”, kan er met de Grindstein een stuk meer. De Bottomshaker voegt in feite alles toe waar de HM2 in te kort schiet, vooral in het laag en hoog. Beide kanalen kunnen met een mix knop worden geblend. Voor de echte smerige grindsound is een faseswitch beschikbaar. De Grindstein oogt stoer en kent een full colourprint op de stalen casing. Een luxueus en fraai design, met een eigenwijze uitstraling. Het is een best groot pedaal op je board, maar als je dit pedaal gebruikt, heb je ook niet veel meer erbij nodig. Het pedaal werkt gewoon op 9 volt.

Test en sound
Het pedaal is eenvoudig aan te sluiten, maar je moet hem wel even leren kennen, qua instellingen. Normaal gesproken werkt een pedaal intuïtief, met weinig knoppen, dus is het inregelen van een vet geluid simpel. Eerlijkheid gebiedt ons te melden dat we zelfs de manual er even bij gepakt hebben.

Het chainsawkanaal is in één woord te beschrijven; smerig. Wel in de goede zin van het woord, want hoewel je het niet verwacht is er ook definitie in te regelen en zeker als je de goede mix van het parallelle distortionkanaal te pakken hebt staat je sound als een huis.

Met de ‘grind’ knop heb je de gainstructuren van de chainsaw onder controle en als deze vol open staat (en eventueel met de faseswitch omgeschakeld) dan breekt de hel los. Grind, sludge, doom, oneindige toon, dat werk.

Het is een voorversterker, voorzien van een master volumeknop. Bij het gebruiken van een eindtrap zonder mastervolume is dit pedaal minder gebruiksvriendelijk, want het mastervolume lijkt niet helemaal toereikend om het geweld in te temmen.

Conclusie
Voor de HM2 liefhebber die een bruikbare livesound en studio zoekt is dit echt een pedaal die het onderzoeken waard is. Een veelzijdig in te regelen pedaal, maar altijd wel met een HM2 ondertoon, dus dit moet je wel aanspreken. Wij zijn erg benieuwd naar andere Kllirrton pedalen, vooral vanwege de kwaliteit die we in dit exemplaar al terugvinden.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over Klirrton.