Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Meadows – Modern Emotions
Dutch Music Works
Release datum: 27 november 2020
“Modern Emotions’ is een van de betere debuutalbums die ik in tijden heb gehoord, de band geeft hiermee echt een mooi visitekaartje af.’’
7.6/10
Leon Vonk I 29 december 2020

Meadows is een Nederlandse progressive metal band die is gevormd door Daniël van der Weijde, die blijkbaar de nickname Daniël Meadows heeft. De gitarist heeft al enige ervaring opgedaan in zijn vorige band Silhouette maar hij wilde blijkbaar graag zijn creativiteit kwijt in een ander project. Na drie jaar schijven en opnemen is het dan eindelijk zover, sinds eind november ligt het debuutalbum ‘Modern Emotions’ in de schappen.

Laat ik beginnen door te zeggen dat de band interessante muziek maakt. Hoewel de band zich heeft laten beïnvloeden uit de welbekende hoeken, zoals Haken en Dream Theater, is er een duidelijk eigen geluid aanwezig. Ook is de muziek niet nodeloos ingewikkeld waardoor het geheel vrij toegankelijk is. De nummers zijn lekker dynamisch en richten zich meer op de algehele sfeer van een liedje dan op een scala aan harde gitaarriffs. Zo vind ik bijvoorbeeld de mooie en heldere akoestische gitaarpartijen heel fijn klinken, evenals de (helaas weinig voorkomende) viool en gitaar harmonieën. Opvallend is dat zo’n beetje de helft van de liedjes instrumentaal is, zelf vind ik ze daar net wat minder interessant maar slecht is het absoluut niet. Ook interessant zijn de gastbijdragen van Ruud Jolie (Within Temptation) en Richard Henshall (Haken), die ieder een gitaarsolo voor hun rekening neemt. Instrumentaal zit alles goed in elkaar, van der Weijde kan uitstekend gitaarspelen en ook over bassist Jurjen Bergsma kan ik niet klagen. Ook vocalist Peter Meijer is niet slecht, hij heeft over het algemeen een erg prettig stemgeluid die vooral in de rustigere stukken goed tot zijn recht komt. Maar hij lijkt wat ongetraind of onzeker te zijn in de hogere en krachtigere stukken, en de zangmelodieën vind ik ook niet overal even sterk. Hoewel de pop-achtige zangmelodieën dan wel weer interessant zijn. Door de net niet overtuigende zang komt de muziek jammer genoeg niet helemaal goed tot zijn recht.

‘Modern Emotions’ is een van de betere debuutalbums die ik in tijden heb gehoord, de band geeft hiermee echt een mooi visitekaartje af. Als Meijer nog net ietsjes beter gaat zingen, en de balans meer omslaat naar liedjes mét zang, dan denk ik dat de band nog een mooie stap kan gaan zetten. Overigens zou een echte drummer ook geen kwaad kunnen, hoewel de geprogrammeerde drums helemaal niet zo slecht klinken kan een goede drummer toch nog wat extra’s toevoegen aan de muziek. Een band om in de gaten te houden.