Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Magnum – Dance Of The Black Tattoo
Steamhammer/SPV
Release datum: 08 januari 2021
“Zuivere recyclage bij Magnum dit jaar, maar het blijft goede muziek voor zij die van hardrock en AOR houden.”
Vera Matthijssens I 30 december 2020

In het begin van elk jaar geeft Magnum telkens weer een teken van leven. Soms is dat nieuw werk, soms een live registratie, incidenteel al eens een verzamelalbum. 2021 gaat van start met ‘Dance Of The Black Tattoo’, een duik in de archieven van de band op zoek naar zeldzame live opnamen en uitzonderlijke radioversies. Daarbij mag het beschouwd worden als de tegenhanger van ‘The Valley Of Tears – The Ballads’, want ditmaal horen we enkel de hardere rockkant van de Engelsen. Uiteraard werd dit materiaal niet zomaar verzameld op een schijf, maar zorgde bandleider/gitarist Tony Clarkin voor een remastering, zodat alle veertien tracks een geluidskwaliteit hebben die beantwoord aan de hoge normen van de band.

Het album gaat van start met live versies van ‘Black Skies’ en ‘Freedom Day’ die eerder enkel als bonustracks te vinden waren op de dvd ‘Escape From The Shadow Garden’. ‘All My Bridges’ is ook stevig, maar hier is de tekst poëtischer. Het onvermijdelijke ‘On A Storyteller’s Night’ krijgen we ook nog eens live voor de kiezen en uiteraard ook het nummer naar waar deze collectie vernoemd is. Radio edits (lees: ingekorte versies) zijn vertegenwoordigd met songs als ‘On Christmas Day’, ‘Show Me Your Hands’, ‘Not Forgiven’ en ‘Madman Or Messiah’, de rest van de songs is live. Nog materiaal dat sommige fans mogelijk niet in het bezit hebben, komt in de vorm van bonustracks die nu op een regulier album verkrijgbaar zijn. We spreken hier over ‘Born To Be King’ dat een bonustrack was ten tijde van ‘Goodnight L.A.’ en over ‘Phantom Of Paradise Circus’ en ‘No God Or Saviour’ die tot nog toe als bonustracks beschouwd werden bij ‘Sacred Blood – Divine Lies’.

Leid al dit samenrapen nu tot een essentieel Magnum album? Natuurlijk niet, het is zuivere recyclage, maar erg trouwe fans die alles van Magnum in de kast willen, weten ook in 2021 wel hun zuurverdiende duiten te spenderen aan deze zijsprong vooraleer de heren op de proppen komen met nieuw werk. Het blijft immers goede muziek voor zij die van hardrock en pomprock houden. Men is al bezig aan het volgende studioalbum, dat staat gepland voor… begin 2022.