Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Ablaze My Sorrow – Among Ashes And Monoliths
Black Lion Records
Release datum: 12 februari 2021
“Fans van melodieuze death metal in rijtje van Dark Tranquillity kunnen dit album met blind vertrouwen in Zweedse kwaliteit aanschaffen.”
8/10
Koen de Waele I 30 januari 2021

Wie kan het beste melodieuze metal maken als een Zweedse band zelf? Ablaze Of Sorrow is er al bij sinds de beginjaren. Na drie albums hield de band er in 2006 met op om na een lange winterslaap in 2013 terug van start te gaan. Met uitzondering van zanger Jonas Udd is zelfs nog de voltallige band van weleer erbij. Ablaze houdt in elk geval de eer hoog en klinkt lekker authentiek. Aan de melodieuze riffs wordt hier en daar een lichte symfonische toets toegevoegd.

Al van bij opener ‘My Sorrow’ trekt de band alle aandacht naar zich toe. Zanger Jonas is opmerkelijk aanwezig en zorgt in heel wat nummers voor een uitstekende dosis agressie. Toch laat hij af en toe ook eens een andere kant van zichzelf horen. Op ‘Black Waters’ bestaat de eerste helft uit heldere zang met enkele plechtig klinkende stukken en af en toe een stevige uithaal. Dat komt later nog eens terug op ‘The Cavernous Deep’. Met de folkachtige melodieën is dit trouwens een van de toppers op het album. Nog zo een opmerkelijk nummer is ‘Her Cold Embrace’. Op een sublieme manier wordt vrouwelijke zang toegevoegd die nergens overheersend gaat klinken. Fans van melodieuze death metal in rijtje van Dark Tranquillity kunnen dit album met blind vertrouwen in Zweedse kwaliteit aanschaffen.