Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Mats Karlsson – The Time Optimist
Sound Pollution
Release datum: 06 december 2019
Tekst: Wim Rueter – 02 december 2019
 “Echt keihard rocken doet het nergens, maar dit album is stevig genoeg om de hardrocker te kunnen boeien.”
7.5/10

Mats Karlsson maakt als gitarist al jarenlang deel uit van de melodieuze rockers 220 Volt. Vooral in het thuisland Zweden geniet de band nog steeds veel bekendheid. Met ‘The Time Optimist’ brengt hij nu voor het eerst een solo album uit.

Het album herbergt in totaal elf nummers. ‘Real Gone’ is een geslaagde cover van Sheryl Crow., de rest zijn originele composities. Voor dit album heeft Karlsson zijn broet Ulf weten te strikken voor de keyboards. Hiernaast zijn er ook wat (oud) 220 Volt leden betrokken. Peter Hermansson draagt als drummer een steentje bij en voormalig 220 Volt Christer Asell doet een vocale bijdrage. Het meeste leadzangwerk komt echter, niet onverdienstelijk, van Karlsson zelf. Het is een gevarieerd album geworden, opener ‘Bumping Along’ ademt bijvoorbeeld bluesrock uit, maar een nummer als ‘Megalo Seitini’ (een lagune op het Griekse eiland Samos) herbergt een Caribisch ritme in zich. Gewaagd maar aardig gelukt. ‘October 28th’ is weer een mooi en melodieus werkje geworden ,waar Karlsson laat horen een meer dan verdienstelijk gitarist te zijn.

De veilige conclusie is dat ‘Time Optimist’ zeker geen integraal verlengstuk geworden is van wat Karlsson bij 220 Volt doet. Echt keihard rocken doet het nergens, maar dit album is stevig genoeg om de hardrocker te kunnen boeien, mede door het kwalitatief niveau van de songs, uitvoering en productie.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.