Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Lizzy Borden – Best Of Lizzy Borden Vol 2
Metal Blade Records
Release datum: 13 november 2020
“Dit verzamelalbum is met twee covers waarschijnlijk te weinig voor hen die met smart op een volledig nieuw album van Lizzy Borden of wat muzikale verrassingen verwachten.”
7.1/10
Patrick Verhoeven I  13 november 2020

De Amerikaanse heavy metal formatie Lizzy Borden is al sinds 1983 actief. De band kende hun hoogtij dagen eind jaren tachtig. Albums als ‘Love You To Pieces’ (1985), ‘Menace To Society’ (1986) en vooral ‘Visual Lies’ (1987) en ‘Masters of Disguise’ (1989) zorgden voor erkenning. Met een veranderende metal scene werd de band de jaren erna minder en minder actief. In 1994 verscheen een ‘Best of Lizzy Borden’ … een laatste stuiptrekking van de band, dacht ik destijds.

In 1999 werd de band echter weer actief en bracht het ‘Deal With The Devil’ uit. Toen gitarist Alex Nelson in 2004 bij een ongeluk omkwam, hield de band het weer voor gezien. Het bloed kroop echter waar het niet gaan kon: de band herpakte zich, kwam in een iets andere samenstelling bij elkaar en bracht in 2007 het album ‘Appointment With Death’ uit. En geheel in stijl duurde het vervolgens elf jaar voor er een opvolger (‘My Midnights Things’, 2018) volgde. Afgelopen zomer nam de band twee covers en die worden nu uitgebracht op een ‘Best of Lizzy Borden Vol 2’.

Het verzamelalbum beslaat de laatste drie albums van Lizzy Borden: van ‘Deal With The Devil’, ‘Appointment With Death’ en ‘My Midnight Things’ werd een bloemlezing getrokken.  Er is gekozen voor tracks vol vlotte melodieën, soepel lopende refreinen, en een lekkere gitaarsolo hier en daar. Uiteraard allemaal voorzien van de typische, hoge vocalen van Lizzy zelf. En dus kom je ‘My Midnight Things’, ‘The Scar Across My Heart’, ‘Under My Skin’ en ‘Tomorrow Never Comes’ tegen. Stuk voor stuk prima keuzes. Zelf had ik het leuk gevonden als het viertal het had aangedurfd om klassiekers als ‘Psychopath’, ‘Me Against The World’, ‘Lord Of The Flies’, ‘Give ‘Em The Axe’ of ‘Master Of Disguise’ opnieuw in te spelen. Tuurlijk, die staan al op het eerste deel, maar we zijn inmiddels 26 jaar verder en wie weet of dat nog iets verrassends zou hebben gebracht. Dat is wat een beetje ontbeert in deze bloemlezing. Voor nu moeten we het qua nieuwe tracks doen met twee covers. ‘Pet Sematary’ van de Ramones kreeg het typische Lizzy Borden geluid en Blue Oyster Cult‘s ‘Burnin’ For You’ werd ook onder handen genomen. Een band die door Lizzy Borden blijkbaar erg gewaardeerd: ‘(This Ain’t) The Summer of Love’ van het album ’Deal With The Devil’ is immers ook een cover van Blue Oyster Cult en ook op dit ‘Best Of’ album opgenomen.

Dit verzamelalbum is met twee covers waarschijnlijk te weinig voor hen die met smart op een volledig nieuw album van Lizzy Borden of wat muzikale verrassingen verwachten. Mocht deze band je ontglipt zijn, is dit wellicht een leuke kennismaking. Al denk ik dat deel één je nog meer zal overtuigen dan dit tweede deel.