Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
KISS – Creatures Of The Night (40th Anniversary)
Universal Music
Release datum: 18 november 2022
“Het meest interessante aan deze re-release is natuurlijk het tweede zilveren plaatje, dat vol staat met demo’s, rehearsals, instrumentale takes en livetracks uit de ‘Creatures’ periode van KISS.”
Erik Boter I 22 november 2022

‘Creatures Of The Night’ werd veertig (!) jaar geleden uitgebracht en dat moet uiteraard gevierd worden. KISS brengt hun hardste album ooit opnieuw uit in een super-de-luxe (onbetaalbare) versie maar gelukkig ook gewoon als 2CD voor een verrassend lage prijs voor KISS begrippen, net onder de twee tientjes.

De dubbelaar bevat een samenvatting van de ‘Creatures Of The Night’ boxset. De eerste CD bevat een ge-remasterde versie van het oorspronkelijke album. Ik weet niet of deze remaster anders is dan die van 2014 (ik heb de vergelijking gemaakt maar kan met mijn dovemansoren geen verschillen ontdekken). CD1 klinkt in ieder geval wel stukken beter dan de remaster uit 1985.

Het meest interessante aan deze release is natuurlijk het tweede zilveren plaatje, dat vol staat met demo’s, rehearsals, instrumentale takes en livetracks uit de ‘Creatures’ periode van KISS. De groep had net de grootste commerciële flop achter de rug (‘The Elder’ uit 1981), ontsloeg hun langjarige manager Bill Aucoin en verloor gitarist van het eerste uur Ace Frehley aan drank en dope. Na twee poppy platen (‘Dynasty – 1979’ en ‘Unmasked’ -1980), die weliswaar wereldhits bevatten, en een conceptalbum (het voornoemde ‘The Elder’) werd de beslissing genomen keihard terug te slaan met een even zo hard album. Dat lukte aardig met ‘Creatures Of The Night’.

Afijn, op het tweede schijfje vind je negen demotracks en zeven livetracks van de Creatures Tour. Om met die laatste te beginnen, daar staan best bijzondere opnames tussen. ‘Keep Me Comin’” en ‘Rock ‘N’ Roll Hell’ bijvoorbeeld werden maar tijdens een handvol optredens gespeeld maar staan wel in soundboardkwaliteit op dit schijfje. ‘I Want You’ klonk in 1983, met Eric Carr op drums en Vinnie Vincent op gitaar, een stuk feller en krachtiger dan in 1977. En ‘I Love It Loud’ werd destijds nog compleet gespeeld, dat wil zeggen met het derde refrein dat de band al jaren tijdens live shows uit luiheid overslaat. Leuke dingen om te horen als KISS fan, zeker als je die tijd (zoals uw recensent) bewust hebt meegemaakt.

De demo’s op de CD stammen niet allemaal uit de ‘Creatures’ periode, soms zijn ze ouder. ‘Deadly Weapon’ en ‘Feel Like Heaven’ stammen nog uit de periode vóór ‘The Elder’. Op ‘Deadly Weapon’ is de Simmons/Stanley/Frehley/Carr bezetting zelfs te horen (Frehley telt zelfs af!) en dat was nergens op ‘Creatures Of The Night’ het geval. Frehley’s hoofd sierde de cover wel maar hij is nergens op het reguliere album te horen, ook op de demo’s van het album niet. Het is een publiek geheim dat de meeste solo’s op het album werden ingespeeld door Frehley’s opvolger Vinnie Vincent. Vinnie leverde ook veel materiaal aan voor het album, zoals ok te horen is op de demo van ‘Betrayed’, een track dat uiteindelijk niet op het album terecht kwam.

Eén van de mede-songschrijvers op het album was een nog piepjonge Bryan Adams. Hij schreef met zijn schrijfpartner Jim Vallance mee aan o.a. ‘War Machine’. Met KISS drummer Eric Carr schreven Bryan en Jim het nummer ‘Don’t Leave Me Lonely’ dat niet op ‘Creatures Of The Night’ terecht kwam, maar wel op Bryan’s album ‘Cuts Like A Knife’. Een drums en gitaar demo van het nummer vind je ook op het tweede schijfje. De drums klinken werkelijk weergaloos en geeft maar weer eens aan wat een klasbak Eric Carr was (hij overleed in 1991). Nog een noemenswaardige demo die je in dit pakketje terug vindt is die van het nummer ‘Not For The Innocent’ dat in een andere versie uiteindelijk zou opduiken op het  ‘Lick It Up’ album uit 1983. De demoversie bevat een wezenlijk ander arrangement dan de versie die je gewend bent waarbij het bijzonder is dat de vocalen worden gedeeld door Paul en Gene.

Een aantal van de demo’s en liveopnames circuleert al jaren in het bootlegcircuit maar niet in de uitstekende kwaliteit die KISS je nu zelf biedt. De uitgebreidere vijf CD versie boxset bevat natuurlijk nog veel meer leuks maar is met € 350 zo achterlijk hoog geprijsd (€ 70 per CD dus!) dat ik me kan voorstellen dat fans die box laten liggen ten faveure van de 2CD versie. De band (of de platenmaatschappij) slaat de plank, ondanks de geweldige inhoud, wat dat betreft wel behoorlijk mis. Gelukkig is de 2CD dus ook erg interessant en bevat het artwork en het boekje ook nog genoeg informatie en niet eerder gepubliceerde foto’s om je als KISS fan aan te verlekkeren.  Muziekgeschiedenis om je verzameling te verrijken. Kan het mooier?